I höstas skrev Folkbladet om svenskamerikanen Mats Järlström, ursprungligen från Norrköping, och hans kamp för att räkna ut hur det gula ljuset i trafikljus borde lysa. Allt började med att hans fru fastnade i en "red cam" (en kamera i en korsning) och fick en bot då hon körde mot rött.
Kort sammanfattat menar Mats Järlström, som är ingenjör och bland annat gick den fyraåriga tekniska linjen på Ebersteinska, att det gula ljuset lyser alldeles för statiskt och inte tar hänsyn till om man kör rakt fram eller svänger. Det visar också statistik som han hänvisar till, där det framkommer att merparten av de som fångas av "red cams" svänger höger. De har alltså bromsat in mer, än de som ska rakt fram, menar Mats Järlström.
– Det är ganska lätt att klura ut egentligen. Bara att ingen tänkt på det under de 99 år som trafikljusen haft det gula lyset. Jag menar att man måste kunna ta kurvor med en ”komfortabel hastighet”. Och den är den tiden jag har tittat på och räknat ut, berättade han för Folkbladet i höstas.
Efter många års kamp kom genombrottet i höstas då ITE, en internationell sammanslutning av 16 000 ingenjörer i transportsektorn, började kika på Mats Järlströms metod. Och nyligen lade ITE:s tidning ITE Journal fram modellen, som bygger på Mats Järlströms ide. Detta kan få genomslag på världens trafikljus. Men dock inte i Sverige – här har vi redan en mer generös gul tid än de flesta andra länder.