Tecknarens ögon
Hur såg det ut förr i Norrköping?
Och hur ser samma plats ut idag?
Det kommer en sommarserie att handla om i Folkbladet. Det här är första delen.
För teckningarna svarar Bernard Handell, konstnär och tidningstecknare.
Alla teckningar återfinns i boken "Norrköping min stad", som kom ut 1982, alltså för exakt 40 år sedan och fylld med teckningar och berättelser, signerade Bernard Handell.
Tyvärr dog han 1980, precis innan boken skulle gå till tryckning. Men goda krafter såg till att boken utgavs postumt 1982, efter ett gediget arbete av bland annat Gudrun Handell, Kerstin Eneström, Stig Svensson, Ragnar Handell, Bertil Karlsson och Ann-Charlotte Hertz.
Bernard Handell hann dock skriva ett förord i boken:
"Norrköping, en gång självklart kallad Sveriges Manchester och på senare år lanserad under namnet "Norrköping - Trivselstaden". En produkt från något av stadens många skrivbord och som inte riktigt velat slå igenom.
Visst har vi som bott i Norrköping trivts och älskat vår stad, men att för den skull kalla den för Trivselstaden har liksom aldrig fallit oss in.
Men ur folkmun har Norrköping blivit begåvat med många namn, som Staden vid Strömmen, Arbetarnas stad, Ullströms stad, Peking och Uppnäsornas stad.
Själv kallar jag boken för "Norrköping - min stad" men den är naturligtvis i lika hög grad Din stad. Du som bor här och som liksom jag kanske har rötter som sträcker sig ner under gatstenarna."
Första delen idag visar bokens uppslag, Skvallertorget, och en bild på Bernard Handell själv i tecknartagen vid Strömmen, samt ett par andra exempel på teckningar i boken.
Angående stavning av Handells förnamn, berättar Per, en av hans söner, så här:
– Pappa var egentligen döpt till Bernhard, alltså med ett h i namnet. Men han tyckte själv att det blev lite mer flyt i hans namn när han sa "Bernard" och därför föredrog han själv att utelämna h-et.
Angående Bernard Handells bakgrund, kan vi läsa i släktingen Ragnar Handells inlägg i boken:
"Konstnär och tidningstecknare, skribent och miljökämpe. Han föddes i Kvillinge och växte upp i Graversfors och Norrköping.
Fadern var konstnär och konservator, naturvän och jägare. Han var även en känd tidningstecknare i Norrköping på 1920-talet.
Bernard arbetade som fotoretuschör innan han helt övergick till sin konstnärliga verksamhet. På senare år gjorde han en stor och värdefull insats i föreningen Norrköpingskretsen för Hembygdsvård."