Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rösterna som vill bli hörda – larm under pandemitiden

En ström av röster och motröster, musik, dans och bildprojektioner. Rykten, tvärtänkare och fake news, med utgångspunkt från coronapandemin. Den 18 februari har Östgötateatern Skandinavienpremiär på den österrikiska Nobelpristagaren Elfriede Jelineks "Larm. Blint seende. Blinda ser!".

Camilo Ge Bresky i förgrunden under dans på baren i den alpina orten Ischgl i Österrike, en superspridarort för corona. I bakgrunden rullas champagnebaren in. På den Hanna Dawit.

Camilo Ge Bresky i förgrunden under dans på baren i den alpina orten Ischgl i Österrike, en superspridarort för corona. I bakgrunden rullas champagnebaren in. På den Hanna Dawit.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Teater2023-02-16 15:00

– Det är en Jelinek-text som hon har skrivit inspirerad av pandemin. Vi kommer att få höra en hel del olika röster. Jelinek är för mig väldigt mycket språk, hon är språkkonstnär, dekonstruerar och leker med språket, säger regissören Jenny Nörbeck när hon ska förklara vad som väntar publiken på Stora Teatern i Norrköping.

Jelinek jobbar med citat hämtade från verkligheten, filosofin, psykologin och Bibeln, och mixar dem till en egen ordmassa.

Jenny Nörbeck, som bott och arbetat mycket i Tyskland, har översatt teatertexten som är på 85 A4-sidor och gjort ett urval från den. De sju skådespelarna har fått vara med och välja vem som ska säga vad. Det är ingen traditionell teater, det finns ingen klassisk handling. 

undefined
Henrik Dahl och Krister Kern i teaterröksdimma med blå belysning.

"Larm. Blint seende. Blinda ser!" – vad syftar titeln på?

– Vid starten av coronatiden var det mycket larm och kanske också mycket alarm, och det var också mycket oljud. För mig är det de här rösterna, bland annat från de så kallade tvärtänkarna, gruppen som man har buntat ihop och som innehåller konspirationsteoretiker, antivaxxare och så vidare. Jelinek har lyft upp dem, och låter oss ta del av deras tankar. De har inte fått uttala sig helt fritt. 

Det är en demokratifråga, säger Nörbeck. Vilka röster får höras i samhället? 

– Den här gruppen har inte riktigt blivit sedd av makten. Det är framför allt det som är tematiserat: de vill bli sedda, de vill bli hörda. Det finns också den här kritiken som gruppen framför mot kapitalet, den enorma vaccinindustrin, men också en kritik mot politiken och retoriken.

undefined
Regissören Jenny Nörbeck instruerar Henrik Dahl, Lisa Hu Yu, Camilo Ge Bresky, David Sigfridsson, Karin Oscarsson och Krister Kern.

Jelinek tar inte ställning, utan lägger alla de röster som finns på ett bräde. Det är en bedrift av skådespelarna att lära sig så mycket text, säger Jenny Nörbeck.

– Det är som att krypa in i Jelineks hjärna, och känna en stream of consciousness, säger skådespelaren Karin Oscarsson.

undefined
Bilden på affischen är en referens till att gudinnan Kirke i Odysséen förvandlade Odysseus män till svin.

Den alpina superspridarbyn Ischgl med en champagnebar och klubbdrottningen Kirke finns med i föreställningen som är två timmar lång, utan paus. På affischen ser man en man i grismask hänga upp och ned i en slaktkrok, en referens till att Kirke i Homeros Odysséen förvandlade Odysseus män till svin.

Både DN och SvD har ögonen på uppsättningen på Östgötateatern. Spelperiod: 18 februari till 15 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!