Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unikt teaterprojekt bjuder in till samarbete

Nu har Östgötateaterns projekt "Gjort i länet" dragit igång. Först ut är Östra Husby där det lokala kulturlivet under veckan kan delta tillsammans med Östgötateaterns ensemble. På fredag och lördag blir det genrep och föreställning.

Peter Jansson funderar på ljuslösningar tillsammans med Patrik Eriksson (scenografi och ljus) samt Jenni Godoy (teatertekniker). Övrig personal på plats denna dag är Håkan Sjösvärd (teknisk samordnare) samt Tage Ulvshammar (tekniker).

Peter Jansson funderar på ljuslösningar tillsammans med Patrik Eriksson (scenografi och ljus) samt Jenni Godoy (teatertekniker). Övrig personal på plats denna dag är Håkan Sjösvärd (teknisk samordnare) samt Tage Ulvshammar (tekniker).

Foto: Patrik Selsfors

Teater2023-03-08 19:00

På tisdagsförmiddagen finns personal från Östgötateatern på plats vid Östra Husby bygdegård. Rekvisita, ljus, ljud och allt annat nödvändigt för den kommande föreställningen har lastats av och burits in. Här ska nämligen urpremiären för den nya satsningen "Gjort i länet" ske till kommande helg. 

Östra Husby är den första av fem orter i Östergötland som under våren kommer att få besök men det handlar inte bara om en föreställning utan mer om ett samarbete med olika lokala krafter.

Bakom projektet står skådespelaren Peter Jansson som tillsammans med Jesper Barkselius och Caroline Harrysson kommer att fungera som nav för det här. Peter Jansson berättar om bakgrunden:

– Det är faktiskt mitt skötebarn som var tänkt att starta hösten 2020 men som bekant kom det en pandemi i vägen då, förklarar Peter Jansson.

– Tanken är att vi i detta projekt gör något tillsammans med lokala föreningar och kulturlivet för att belysa det faktum att det händer en väldig massa saker överallt i vårt län, inte bara i de stora städerna.

undefined
Peter Jansson funderar på ljuslösningar tillsammans med Patrik Eriksson (scenografi och ljus) samt Jenni Godoy (teatertekniker). Övrig personal på plats denna dag är Håkan Sjösvärd (teknisk samordnare) samt Tage Ulvshammar (tekniker).

Hur är upplägget under denna vecka? 

– Det är egentligen ganska enkelt men ändå kaosartat, skrattar Peter.

– Vi har gjort en ramhandling som utspelar sig på en fiktiv tv-inspelning av kanal Vikbolandets nya program "Efter 18". Nu ska det fyllas upp med lokala gästartister, en del är med i våra sketcher, en del ska jag intervjua. Sedan har vi musikunderhållning av lokal art, en minikonstrunda och så kommer Kajsa Norrby hit och ska hålla en körsession där alla får vara med.

undefined
Här finns konfettikanonen som kommer väl till pass under föreställningen.

Peter Jansson har i sin roll som konstnärlig idéutvecklare för länet stått bakom flera föreställningar som turnerat på landsbygden som till exempel "Bygdens söner" och "Fly me to the moon". 

– Jag sökte ju egentligen en tjänst som inte fanns med motiveringen att den behövdes och det höll de med om. Det handlar om projekt med hög konstnärlig ribba som vi kan spela varsomhelst, utmaningen är de lite mindre måtten som bygdegårdar och liknande lokaler har, säger Peter Jansson.

– Det har landat i scenkonst som vi kallar 5-4-3: Fem meter brett, fyra meter djupt och tre meter högt. Vi ska fylla på med så mycket teater som vi kan inom den ramen. 

undefined
Teaterteknikern Jenni Godoy finjusterar strålkastarna.

Hur har dina tidigare föreställningarna tagits emot?

– Otroligt bra! Vi har egentligen bättre publiksiffror ute i länet än i städerna. Förra året spelade vi 45 föreställningar och vi hade en publik på cirka 2500 personer. Det här beror ju på att vi lyckats attrahera arrangörer på olika platser, säger Peter Jansson som framhåller alla eldsjälar i föreningarna som satsar, säljer biljetter, säljer fika.

undefined
Peter Jansson utanför Östra Husbys bygdegård där urpremiären ska ske med genrep fredag och föreställning lördag.

Han tillägger att han brinner för att göra scenkonst tillgänglig även utanför de större städerna.

– Mitt engagemang handlar ju mycket om att göra upp med en metro-norm, alltså att idén om att det är mycket bättre att leva och bo i en större stad är så djupt förankrad. Det bygger också på antagandet att det är tråkigt och inte händer något utanför den stora staden. Men vad händer om man kommer ut på landsbygden med 1,8 ton utrustning, flera tekniker, tre skådespelare och bjuder in föreningslivet? Jo, då händer det hur mycket som helst och det är vad jag vill åt, förklarar Peter Jansson som tror det kommer att bli en givande vecka.

– Det här kommer att bli jättespännande, inte bara för oss utan även för åskådarna.

undefined
Jesper Barkseliius, Peter Jansson och Caroline Harrysson är skådespelarna som deltar i projektet "Gjort i länet".
Gjort i länet

Två föreställningar på varje ort: genrep för betalande publik på fredagen och en premiär på lördagen.

Östgötateaterns ensemble: Peter Jansson, Jesper Barkselius och Caroline Harrysson.

Vecka 10: Ö Husby Bygdegård
Vecka 13: Borggårds Folkets hus
Vecka 16: Valdemarsviks Folkets hus
Vecka 19: Shakespearefabriken Vadstena
Vecka 21: Föreningshuset Malexander

Tre föreningar samarbetar med premiärföreställningen: Ö husby bygdegårdsförening, Rönö bygdegårdsförening samt Ö Stenby/Konungsunds bygdegårdsförening.

Karta: Östra Husby bygdegård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!