Det var i samband med att teatern renoverades 1982, som takkronan sattes upp i taket i salongen.
– Vi är fortfarande mycket stolta över kristallkronan, som är något alldeles extra, säger Björn Andersson som jobbar på teatern.
Kristallkronan består av 10 063 prismor och väger 750 kilo.
Hur ofta brukar ni putsa prismorna?
– Det brukar bli ungefär vart tredje år och då sänker vi ner kristallkronan ända till sittplatserna, för att komma åt att rengöra prismorna.
– Men vi sänker också ner takkronan någon gång per år, för att besiktiga upphängningen av takkronan samt byta lampor inuti den, eftersom vi fortfarande har halogenlampor och de håller bara ungefär ett år.
Vore det inte bättre att installera led-lampor som har ett längre liv?
– Jo, och så kommer det nog att bli framöver, precis som på teatern i Linköping, där vi har ledlampor numera.
Om Rejmyre Armaturfabrik, kan Anders Rådenstein, ordförande i hembygdsföreningen Gamla Reijmyre, berätta mera:
– Armaturfabriken och lamptillverkningen i Rejmyre var mycket omfattande, inte minst på 1980-talet, det vill säga vid den tiden som kristallampan till Östgötateatern tillverkades.
Jobbade du själv på Armaturfabriken?
– Nej, jag jobbade på företaget Metallprydnader, som tillverkade stommarna till kristallamporna medan Armaturfabrikens personal sedan monterade på alla prismor på stommen.
Var det många sysselsatta inom lampindustrin i Rejmyre på den tiden?
– Ja, det lär har varit bra mycket över 200 personer, som var med och jobbade inom lamptillverkningen i olika företag här i Rejmyre på den tiden.
Finns det något kvar av lampindustrin idag i Rejmyre?
– Nej, alla de här företagen har försvunnit, så numera finns det bara minnen kvar från storhetstiden med kristalllamporna i Rejmyre.
Kanske något för hembygdsföreningen att uppmärksamma framöver?
– Ja, det skulle absolut vara intressant att få göra en utställning om kristallampornas uppgång och fall här i Rejmyre. Inte minst för att det fortfarande finns kvar många boende här i Rejmyre, bland annat jag själv, som var med när det begav sig och som kommer ihåg perioden med tillverkningen av de stora kristallamporna.
– Lampor som även såldes till utlandet, bland annat till Förenade Arabemiraten, och då reste anställda från Rejmyre med och monterade lamporna på plats, minns Anders Rådenstein.