Inom Folktandvården råder en hög vårdefterfrågan i länet, enligt Anna Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör på Region Östergötland. Något som i förlängningen leder till att Folktandvården behöver arbeta mer behovsstyrt, enligt Dahlgren.
– Det hänger ihop med den demografiska utvecklingen som är väl känd vid det här laget. Det föds fler barn och unga, vi har fler äldre och färre som arbetar. Det visar sig i alla branscher, vare sig det gäller skola, polis eller sjukvård. Samtidigt blir tandhälsan allt bättre. Det har varit en fantastisk utveckling av tandhälsan sedan 70-talet. Vi är oerhört mycket friskare i våra munnar, vilket är mycket positivt. Nu mera de absolut största grupperna är väldigt friska och behöver inte besöka sin tandhygienist eller tandläkare så ofta. Vi måste jobba behovsstyrt och prioritera de med de största behoven.
I Sverige går de allra flesta till tandläkaren ungefär en gång om året. Det är inte nödvändigt och inte heller någonting som kan fortsätta, enligt Anna Carin Dahlgren.
– Av tradition så finns det ju en tandvård med styrning mot att man ska kunna gå när man själv vill. Så kommer det absolut inte kunna bli i framtiden, utan vi måste styra våra samhälleliga resurser mot de som behöver oss mest. Vi har varit duktiga inom tandvården att lansera det här att man ska gå till tandläkaren en gång per år. Nu har vi stora grupper som kanske ska gå vart tredje, vart fjärde år och träffa en tandhygienist istället.
Anna Carin Dahlgren menar att resurserna behöver läggas på de som är i störst behov av vård.
– Över huvud taget i samhället inom hälsa, sjukvård och tandvård så måste vi lägga resurserna på de som verkligen behöver det. På Folktandvården har vi ett sistahandsansvar. Det innebär att alla får komma till oss och får en bedömning och en undersökning och utefter det måste vi prioritera de som har de största vårdbehovet. Vi ska komma ihåg att vi har en valfrihet, man kan välja att gå till oss eller till en privat mottagning.
Peter Franzén, ordförande i Norrköpings Privattandläkarförening, håller inte med om att de allra flesta klarar sig med ett besök hos tandläkaren vart tredje till vart fjärde år.
– Det finns de patienter som klarar att man inte undersöker dem mer än vart tredje år men det finns även de patienter vi undersöker var sjätte månad. Det stora flertalet är i spannet mitt emellan. Alltså tolv till 24 månader.
Så den största gruppen är inte de som klarar att få tandvård vart tredje till fjärde år?
– Nej, det är den inte. Det finns de patienter som klarar det, ja.