Förslaget: tandlÀkarbesök vart fjÀrde Är

I framtiden kan kallelsen till tandlĂ€karen komma alltmer sĂ€llan. Vart tredje till fjĂ€rde Ă„r Ă€r rimligt, enligt Region Östergötland.

I framtiden kan kallelsen till tandlÀkaren komma alltmer sÀllan.

I framtiden kan kallelsen till tandlÀkaren komma alltmer sÀllan.

Foto: Martina Holmberg/TT

TandvÄrd2019-09-09 07:00

Inom FolktandvĂ„rden rĂ„der en hög vĂ„rdefterfrĂ„gan i lĂ€net, enligt Anna Carin Dahlgren, tandvĂ„rdsdirektör pĂ„ Region Östergötland. NĂ„got som i förlĂ€ngningen leder till att FolktandvĂ„rden behöver arbeta mer behovsstyrt, enligt Dahlgren. 

– Det hĂ€nger ihop med den demografiska utvecklingen som Ă€r vĂ€l kĂ€nd vid det hĂ€r laget. Det föds fler barn och unga, vi har fler Ă€ldre och fĂ€rre som arbetar. Det visar sig i alla branscher, vare sig det gĂ€ller skola, polis eller sjukvĂ„rd. Samtidigt blir tandhĂ€lsan allt bĂ€ttre. Det har varit en fantastisk utveckling av tandhĂ€lsan sedan 70-talet. Vi Ă€r oerhört mycket friskare i vĂ„ra munnar, vilket Ă€r mycket positivt. Nu mera de absolut största grupperna Ă€r vĂ€ldigt friska och behöver inte besöka sin tandhygienist eller tandlĂ€kare sĂ„ ofta. Vi mĂ„ste jobba behovsstyrt och prioritera de med de största behoven. 

I Sverige gÄr de allra flesta till tandlÀkaren ungefÀr en gÄng om Äret. Det Àr inte nödvÀndigt och inte heller nÄgonting som kan fortsÀtta, enligt Anna Carin Dahlgren.

– Av tradition sĂ„ finns det ju en tandvĂ„rd med styrning mot att man ska kunna gĂ„ nĂ€r man sjĂ€lv vill. SĂ„ kommer det absolut inte kunna bli i framtiden, utan vi mĂ„ste styra vĂ„ra samhĂ€lleliga resurser mot de som behöver oss mest. Vi har varit duktiga inom tandvĂ„rden att lansera det hĂ€r att man ska gĂ„ till tandlĂ€karen en gĂ„ng per Ă„r. Nu har vi stora grupper som kanske ska gĂ„ vart tredje, vart fjĂ€rde Ă„r och trĂ€ffa en tandhygienist istĂ€llet. 

Anna Carin Dahlgren menar att resurserna behöver lÀggas pÄ de som Àr i störst behov av vÄrd.

– Över huvud taget i samhĂ€llet inom hĂ€lsa, sjukvĂ„rd och tandvĂ„rd sĂ„ mĂ„ste vi lĂ€gga resurserna pĂ„ de som verkligen behöver det. PĂ„ FolktandvĂ„rden har vi ett sistahandsansvar. Det innebĂ€r att alla fĂ„r komma till oss och fĂ„r en bedömning och en undersökning och utefter det mĂ„ste vi prioritera de som har de största vĂ„rdbehovet. Vi ska komma ihĂ„g att vi har en valfrihet, man kan vĂ€lja att gĂ„ till oss eller till en privat mottagning.

Peter Franzén, ordförande i Norrköpings PrivattandlÀkarförening, hÄller inte med om att de allra flesta klarar sig med ett besök hos tandlÀkaren vart tredje till vart fjÀrde Är.

– Det finns de patienter som klarar att man inte undersöker dem mer Ă€n vart tredje Ă„r men det finns Ă€ven de patienter vi undersöker var sjĂ€tte mĂ„nad. Det stora flertalet Ă€r i spannet mitt emellan. AlltsĂ„ tolv till 24 mĂ„nader.

SÄ den största gruppen Àr inte de som klarar att fÄ tandvÄrd vart tredje till fjÀrde Är?

– Nej, det Ă€r den inte. Det finns de patienter som klarar det, ja.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!