Dödsolyckor vid tågperronger hör inte till de vanligare slagen när det kommer till tågolyckor. Och olyckor, som den vid resecentrum i Norrköping i onsdags, är svåra att förebygga, menar Joanna Ljunggren, presskommunikatör, Trafikverket.
– Där finns det kameror och personer på plats. Ändå sker det, säger hon.
Trafikverket arbetar just nu med ett system med kameror med rörelsedetektorer, som startar igång ifall någon uppehåller sig i spårmiljön. På så sätt kan signaler skickas till lokföraren, som kan bromsa tåget.
– Det kan vara på olika ställen, som godbangårdar, växlingsbangårdar, eller ställen där vi vet att det går mycket tågtrafik och där det förekommer spårspring, säger Bengt Olsson, presschef Trafikverket.
Inspirerade av holländare och belgare har man även lagt ut så kallade "pyramidmattor" en typ av matta med decimeterhöga pyramider som i stort sett är omöjliga att gå på, på ställen där lokförare uppgett att människor ofta genar över rälsen. Även staket sätts upp.
Men att få bort alla dödsolyckor vid rälsen, en siffra som legat på mellan 80 och 110 de senaste åren, är svårt.
– Mellan 70 och 80 procent är suicid. Och det finns lika många anledningar och sätt som det finns människor som mår dåligt, så det är oerhört svårt för oss. Det är en samhällsfråga, säger Bengt Olsson.
Lokföraren som var med om onsdagens olycka togs ur tjänst, något som alltid görs vid sådana olyckor.
– Vi har goda och väl inarbetade rutiner på plats kring hur vi hanterar och stöttar dem vid olika typer av händelser, det kan handla om allt ifrån samtalsstöd med personens närmaste chef till att vi kopplar in våra kamratstödjare, säger Carl-Johan Linde, presskommunikatör på SJ.