Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svinpest närmar sig Sverige

Den afrikanska svinpesten kommer allt närmare Sverige. Nu varnar länsstyrelsen för sjukdomen som kan ge allvarliga konsekvenser för grisnäringen.

Svinpest. En drabbad gris blir blåsaktig i huden och får hög feber.

Svinpest. En drabbad gris blir blåsaktig i huden och får hög feber.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Svinpest2017-08-03 15:00

Afrikansk svinpest är en virussjukdom som i nuläget finns i Baltikum, Polen, Tjeckien och Ryssland. Under torsdagen rapporterade TT att smittan nu även finns i Rumänien. Smittan sprids genom direktkontakt mellan djur, men också via kläder och köttprodukter. Viruset är inte farligt för människor men om en gris blir smittad måste hela besättningen avlivas.

– Smittan har spridit sig till Tjeckien och det är en oroande utveckling. Vi tycker det är viktigt att belysa problemet då vi har mycket grisar i vårt län. Smittan har funnits sedan 2007 så den sprids inte snabbt men om man reser till de drabbade länderna måste man vara försiktig. Det är viktigt att inte ta med köttprodukter hem eller till exempel kasta ut mat genom bilfönstret. Vildsvin kan hitta maten och bli smittade, säger länsveterinär Maria Leclercq.

En tamgris som smittats av viruset blir blåaktig i huden, får hög feber och dör. Dräktiga grisar aborterar själva sina foster. Vildsvin får inte lika tydliga sjukdomssymptom och kan därför bära på smittan utan att det märks.

–  Hittar man ett dött vildsvin måste man rapportera det till länsstyrelsen så vi kan kontrollera att det inte bär på smittan. Mängden vildsvin ökar enormt och är ett stort bekymmer för lantbrukarna i Östergötland. Om ett vildsvin smittas med svinpest för de lätt smittan vidare. De kan beblanda sig med tamgrisar som går ute eller äta av grödor på gården och på det sättet komma i kontakt med grisarna, säger Maria Leclercq.

Afrikansk svinpest innebär ingen fara för människor men har en stor påverkan på grisnäringen.

– Om en besättning blir drabbad isolerar man området och får inte bedriva grisproduktion. Alla grisar måste avlivas och det är naturligtvis allvarligt ekonomiskt. Det kan även drabba exporten av griskött till andra länder om de inför sanktioner. Sedan innebär det även ett stort lidande för grisar som insjuknar.

Martin Westesson bedriver grisnäring på Vikbolandet. Han vidtar inga extra säkerhetsåtgärder för att slippa bli drabbad.

– Våra grisar är aldrig utomhus, de är bakom lås och bom och där kommer det inte in några vildsvin. Vi följer de rutiner vi redan vi har med förebyggande smittskyddsarbete. Till exempel så byter vi kläder och är noga med hygienen innan vi går in i stallarna. I Sverige har vi ett väldigt bra hälsoläge bland djuren och det är ju på grund av att vi alltid har varit väldigt försiktiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om