Pollensäsongen kom tidigt i år. Men plötsliga minusgrader kan innebära att pollen stundtals känns avlägset.
Trots det är det viktigt att påbörja medicineringen i tid, med rätt läkemedel. En ny Sifo-undersökning visar på en negativ utvecklingskurva bland många svenskar där allergibesvären har förvärrats, blivit mer långvariga och kommer tidigare.
– Under senare år har pollensäsongen dessutom varat längre, så det kan finnas anledning att medicinera under fler veckor än vad man är van vid sedan tidigare, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
Att symtomen på pollenallergi förvärrats för många svenskar gäller främst kvinnor. Betydligt fler kvinnor (33 procent) uppger till exempel att symtomen har förvärrats under de senaste fem åren, jämfört med männen (19 procent).
Undersökningen visar också att nära tre av fem som upplevt symtom på pollenallergi har haft svårt att skilja på om symtomen beror på pollenallergi eller en eventuell förkylning.
– För att kunna medicinera rätt är det såklart viktigt att fastställa att det är just pollenallergi man lider av, och inte en vanlig förkylning. Rinnande näsa, hosta och kliande ögon är några vanliga symtom på pollenallergi, medan exempelvis halsont och feber kan innebära en vanlig vårförkylning, fortsätter Annika Svedberg.
Vid andningsproblem krävs ofta kompletterande astmamedicin, så kallad inhalationsläkemedel, utöver de receptfria allergiläkemedlen.
Undersökningens resultat i korthet:
• Två av fem svenskar (41 procent) har upplevt symtom på pollenallergi under de senaste fem åren.
• Nära tre av fem som har upplevt symtom på pollenallergi (57 procent) har haft svårt att skilja på om symtom beror på pollenallergi eller eventuell förkylning.
• En av fyra (26 procent) uppger att symtomen på pollenallergi har förvärrats under de senaste fem åren. Betydligt fler kvinnor (33 procent) uppger detta, jämfört med männen (19 procent).
• Fler än en av fem (22 procent) uppger även att symtomen kommer tidigare på året. Även här uppger fler kvinnor (27 procent) detta, jämfört med männen (17 procent).
• Nära en av fem (18 procent) uppger att symtomen har blivit mer långvariga. Och även här gäller detta främst kvinnor (22 procent), jämfört med männen (14 procent).
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 4 200 intervjuer med allmänheten 18-79 år i Sverige.