Den nyligen genomförda granskningen har omfattat alla omhändertaganden för berusning enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer, vid 21 lokalpolisområden under ett års tid.
Regelverket ska fungera så att om en polis (eller väktare) omhändertagit en person för berusning ska det ansvariga befälet på polisstationen pröva om omhändertagandet ska bestå, en så kallad förmansprövning. Förmannen ska också löpande ompröva omhändertagandet.
JO Per Lennerbrant konstaterar, något förvånad tycks det som, att den så kallade förmansprövningen sällan genomförs. Inte heller fanns det någon regelbunden dokumentation efter omhändertagandet.
"Bristerna är särskilt allvarliga eftersom de avser en så ingripande åtgärd som ett frihetsberövande", skriver JO i sitt beslut.
I mindre än en procent av fallen hade omhändertagandet hävts vid förmansprövningen.
"Resultatet kan enligt JO inte tolkas på något annat sätt än att förmannen många gånger inte gör någon egentlig prövning av omhändertagandet", skriver JO vidare.
Per Lennerbrants avslutande ord i rapporten summerar JO:s inställning:
"Jag är sammanfattningsvis mycket kritisk till de omfattande brister som kommit fram när det gäller Polismyndighetens hantering av förmansprövningar och löpande omprövningar. Det är naturligtvis oacceptabelt och visar enligt min mening att det inom Polismyndigheten inte finns tillräcklig kunskap om de dokumentationskrav som gäller."