Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ensamheten är störst i större städer – det kan göras

Sex av tio svenskar uppger att de känner sig ensamma ibland. Värst är läget i större städer.

Många unga uppger att det ibland känner sig ensamma, enligt enkäten från WSP.

Många unga uppger att det ibland känner sig ensamma, enligt enkäten från WSP.

Foto: Kallestad, Gorm

Sverige2022-07-15 14:00

Analys- och teknikkonsultföretaget WSP har sammanställt en undersökning om svenskarnas upplevda ensamhet. 1 500 personer från 18 till 70 år svarade på enkäten från företaget. 

– Ensamhet har stor betydelse för hälsan och det är viktigt att alla aktörer som kan påverka utvecklingen bidrar med sin del. I våra undersökningar ser vi tydliga mönster där boendeform, storlek på samhälle och tillgång till trygga mötesplatser spelar roll. Det är faktorer som vi som planerar samhällen och bostadsområden behöver ha med oss, säger Freija Carlsten, landskapsarkitekt på WSP.

Föga överraskande är det under semestrar och högtider då känslan av ensamhet ökar. När pandemin härjade i samhället var den upplevda ensamheten i Sverige ännu högre samtidigt som allt fler insett vikten av gemensamma platser.

Sju av tio (73 procent) uppger att pandemin har fått dem att uppskatta att ses och interagera.

Ungefär 40 procent av hushållen i Sverige är ensamhushåll, i de större städerna är andelen ännu högre. WSP har under flera års tid studerat hur bebyggelse och planering av gator och torg påverkar människors upplevda ensamhet.

– Allt behöver inte gå ut på att vi ska umgås tillsammans. Att känna att du är en del av ett större sammanhang, se andra människor, ha tillgång till offentliga platser som är rena och trygga samt att du har god tillgång till kollektivtrafik är också faktorer som bidrar till upplevelsen av gemenskap och tillhörighet, säger Freija Carlsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!