Alkoholens konsekvenser i trafiken

Alla gymnasieelever i åk 2 deltar under veckan i DD&D, Don't drink and drive, som ska få ungdomarna att tänkta till. Innan.

Polis Peter Ekblom visar upp blåsinstrumentet för eleverna.

Polis Peter Ekblom visar upp blåsinstrumentet för eleverna.

Foto: Åsa Hanell

Sverige2019-09-17 16:00

Tolv föreläsningar per dag i en veckas tid, det håller poliserna Peter Ekblom och Mattias Norell i, och samtalen med ungdomarna är deras drivmedel.

Polisen tillsammans med Räddningstjänsten, Norrköpings kommun och Svenska kyrkan vill göra ungdomar uppmärksamma på riskerna med alkohol, droger och rattfylleri. Det handlar om att stoppa ett mycket farligt och respektlöst beteende, att rädda liv och att förhindra livslånga skador i onödiga olyckor. Förhoppningen är att eleverna efter att ha deltagit i  Don´t drive-utbildningen aldrig kör alkohol- eller drogpåverkade, vägrar åka med en onykter förare, får mod och argument att hindra andra att köra påverkade. Och det gör nytta. Det vet Polisen.

– Det var en flicka som under sommarlovet var med om en bilolycka och berättade för mig efteråt att hon lyckats ta sig ur bilen tack vare att hon fått träna på det här, säger Peter Ekblom.

Förra veckan, inleddes det hela med föreläsningen "Länge leve livet" en film om alkoholrelaterade olyckor och under den här veckan följs den upp genom mer praktisk information.

Eleverna får prova att krocka i väldigt låg hastighet, de får möta brandmän- och kvinnor, de får kunskap i första hjälpen  och de får prova att blåsa i polisens alkoholmätare.

Är det någon gång som mätaren gett utslag?

 –  Nej, aldrig. Men det är inte bara om du kör rattonykter som du kan bli av med ditt körkort, om du omhändertagits av polis tre gånger för att du är berusad så anser Transportstyrelsen att du kan ha alkoholproblem och drar in ditt körkort, säger Peter Ekblom.

20 000 förare kör rattonyktra varje dygn i Sverige, få av dem stoppas i polisens kontroller.

–  Man brukar säga att lika många taxibilar som du ser, lika många andra förare kör samtidigt påverkade.

Vid fikat, som Svenska kyrkan bjuder på, kommer ett gäng killar fram till poliserna, de frågar varför de blir stoppade när de är ute på kvällarna och otrevligt bemötta av polisen trots att de inte gjort något?

 –  Det kan vara för att ni liknar några andra som vi behöver få tag i som ni stoppas, men det innebär inte att ni ska bli otrevligt bemötta. Om ni är schyssta så är vi schyssta tillbaka. Fast alla kan ha en dålig dag på jobbet, säger Mattias Norell.

En av stationerna handlar om värderingar och eleverna får trycka fram sina svar på mentometerknappar. På frågan om de själva var föräldrar - skulle de då bjuda sina tonåringar på alkohol? svarar 71,9 procent ja.

Räddningstjänsten är en av stationerna under Dont´t drink & drive-veckan i Olaiparken.
Räddningstjänsten är en av stationerna under Dont´t drink & drive-veckan i Olaiparken.
Karta: Olaiparken Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!