När Birgit Svärd skulle fylla 15 år flyttade hon in till Finspång från Lofallet vid Grytgöls bruk för att börja arbeta som hembiträde. Och på den vägen är det. När jag 57 år senare träffar Birgit hemma hon henne i ”danskhusen” på Mandelblomsvägen i Finspång så har hon nyligen blivit vald till ordförande i Kyrkorådet i Finspångs församling av Svenska kyrkan.
”Jag var med i kyrkopolitiken förrförra mandatperioden också. Men under den senaste mandatperioden var ju vi socialdemokrater inte med i kyrkan. På något sätt gick det på tok när handlingarna skulle skickas till kyrkan så vårt parti blev aldrig registrerat”, berättade Birgit.
Det var då när hon skulle gå in i kyrkopolitiken första gången som det upptäcktes att hon inte var döpt.
”Så det var bara att döpa sig! Jag ringde till min syster som heller inte var döpt och frågade om hon ville döpa sig hon också? Det ville hon. Prästen Christer Mobeck skötte ceremonin som gick till precis på samma sätt som när småbarn döps fastän jag var 61 år och min syster ännu äldre!”, sa Birgit och skrattade.
”Fast ni blev ju inte burna i famnen fram till dopfunten”, inflikade sambon och numera äkta maken och Folkbladetlegendaren Nils-Ove Magnusson från den fåtölj där han slagit sig ner i det diamantformade vardagsrummet.
Birgit Svärd är yngst – en riktig sladdis – av totalt nio syskon. När hon föddes i Krokek, där fadern arbetade på en stor gård, hade flera äldre syskon redan flyttat hemifrån. När Birgit var tre år flyttade familjen till Lofallet vid Grytgöls bruk.
”Min far fick jobb i skogen vid bruket. Men anledningen till att vi flyttade var att föräldrarna kunde arrendera Lofallet som var en egen liten gård där vi hade odlingar och några djur för mjölk, ost och kött. Mamma skötte mycket av arbetet på gården samtidigt som hon tog hand om oss barn som var hemma. Jag beundrar verkligen min mamma”, sa Birgit som nu själv har två döttrar och flera barnbarn.
Efter jobbet som hembiträde fick Birgit Svärd arbete på Kindblads legendariska speceriaffär i Finspång. Det blev startskottet för hennes fortsatta yrkesbana i livet.
”Efter Kindblads fick jag jobb på Konsums varuhus ”Ettan” inne i Finspångs centrum. Där började jag också med det fackliga inom Handels fackförening. När jag senare gick vidare till Stormarknaden ute på Viberga så hade jag ett mycket intressant uppdrag. Kooperationen la ner många små butiker vid den här tiden. En del som miste sina jobb behövdes på Viberga, andra behövde hjälp med studier och annat för att kunna gå vidare till andra jobb. Jag var en ”resursperson” som på uppdrag av både facket och arbetsgivaren skulle hjälpa de enskilda medlemmarna med vad det nu kunde vara de behövde hjälp med”, mindes Birgit Svärd.
Under många år var hon ordförande i Handels avdelning 25 och det har blivit många år i lokalpolitiken för Birgit. Hon har bland annat suttit i Kommunstyrelsen och varit ordförande för Socialnämnden. De sociala frågorna har alltid legat henne varmt om hjärtat. Det är också barn – och rättviseperspektiv som gjort henne intresserad av det kyrkopolitiska.
”Jag tycker det är så synd att många lämnar Svenska kyrkan. Jag tror inte att alla riktigt vet vilken stor och fin verksamhet som kyrkan har och hur mycket kyrkan betyder för väldigt många människor. Alla är välkomna till kyrkan, sa Birgit Svärd och det kändes att hon hettade till när vi kom in på de här frågorna.
Socialdemokraterna och Posk – partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan – är de två största grupperna med tio mandat var i Kyrkorådet.
”Vi har ett mycket bra samarbete i rådet och i de olika utskotten för personal, fastigheter och kyrkogårdar. Jag hoppas av hela mitt hjärta att fler ska upptäcka vilken stor och viktig resurs som Svenska kyrkan är för ett bra liv i Finspång”, slutade Birgit Svärd.