Tjejerna i centrum på Svarttorpsfestivalen
Tjejerna stod i centrum på årets Svarttorpsfestival. Ett seminarium om kvinnors villkor i musikbranschen hölls och hälften av de medverkande i banden var tjejer, en medveten satsning av arrangörerna.
Rejmyrebandet Foggy Eye spelade på den lilla utomhusscenen på Svarttorpsfestivalen på lördagseftermiddagen.
Foto:
Totalt besökte cirka 300 personer festivalen under de två dagarna.
- Vi hade hoppats att det skulle ha kommit lite mer på lördagen för fredagen var vi nöjda med, men nu blev det som det blev, säger Camilla Carlsson, ordförande i Kulturföreningen Svarttorpsfestivalen på söndagen.
Ställdes in
I övrigt är hon nöjd och allt fungerade bra.
- Det var inga bråk och det gick lugnt och sansat till, säger Camilla Carlsson.
En spelning blev man också tvungen att ställa in. Det var Laleh, från Hammarkullen, som skulle ha spelat på lördagskvällen.
- Tyvärr blev det så. Hon kom så mycket för sent att vi var tvungna att säga nej. Nästa akt måste ju gå på i tid om man har bara tillstånd att spela till en viss tid, påpekar Camilla Carlsson.
Laleh missade tiden och vi får också höra att vi missat något när vi kommer till festivalområdet.
- Ni kommer för sent. Ni har missat det bästa på festivalen. Vi stod här och ryste, säger ordningsvakten.
Det är vissångerskan Sanna Carlstedt han pratar om. Sanna är från Julita, har gått musikgymnasium i Norrköping och spelat Anita i musikalen West Side story på samma ort, deltagit i olika krogshower och jobbat på Wallmans salonger. Nu är hon också aktuell med filmen Six Points där hon har huvudrollen.
Vi missade hennes sång på festivalen, men vi missar inte hennes medverkan i seminariet kring kvinnors villkor i musikbranschen. Hon berättar avskalat och ärligt om sina egna erfarenheter.
- Det är en tuff bransch och man träffar många idioter och det gäller att stå på sig och vara sig själv, säger Sanna Carlstedt.
Saknas förebilder
Hon berättar om erfarenheter som att bli föreslagen att operera brösten eller att ha sex med skivbolagschefer för att få skivkontrakt. Flera andra medverkande i seminariet som också är eller har varit i branschen vittnar om liknande händelser. De talar om en skitig bransch. Tuffast är det för tjejer menar de. Det pratas vidare om att det saknas kvinnliga förebilder i branschen och flera personer påpekar att de upplever att kvinnliga artister faller in i bilden av den manliga rockartisten.
- Men det här är inte speciellt i den här branschen, det här är ett samhälleligt problem. Det är så här det ser ut i hela samhället, säger Sanna Carlstedt.
Det diskuteras vidare om till exempel varför en stor majoritet av de demos som skickas till bolag och arrangörer kommer från killar. Någon menar att tjejer är mer försiktiga och inte tar för sig, andra menar att det är arrangörer som har ett ansvar och som själva borde söka mer aktivt efter tjejerna.
Hälften tjejer
Diskussionen pågår länge och många är aktiva i den...och ironiskt nog är det killarna som pratar mest. Till slut enas seminariedeltagarna om att kvinnornas villkor i branschen är på väg att förbättras. Seminariet genomfördes med stöd av EU-programmet Equal.
Svarttorpsfestivalens arrangörer hade medvetet satsat på tjejerna under festivalen och hälften av de medverkande i banden är också tjejer. Folkbladet lyssnar till exempel på Rejmyrebandet Foggy Eye, som enbart består av tjejer. De spelar på den lilla utomhusscenen och rockar loss i några coverlåtar. Publiken framför scenen är inte så stor, men den diggar med i musiken och applåderar ordentligt under framträdandet. På den lite större scenen inomhus spelar Katrineholmsbandet Paistry musik som det är lätt att gunga med till.
Några andra band som medverkade under festivalen är Sorayas (Göteborg), Red Mint (Katrineholm och Hävla), Plusgrader (Norrköping) och Moneystrikes (Malmö).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!