Varnar för järnnätterna

Kerstin Billbäck tar emot oss i Villa Flora med konkreta trädgårdstips från första början. Men hon råder oss att se upp med järnnätterna.

Äppelår. Det kan mycket väl bli ett riktigt bra år för äpplen av den rika blomningen att döma. Här blommar Cox Pomona. Foto: Arne Lindh

Äppelår. Det kan mycket väl bli ett riktigt bra år för äpplen av den rika blomningen att döma. Här blommar Cox Pomona. Foto: Arne Lindh

Foto: Arne Lindh

SVÄRTINGE2014-05-25 08:15

Nu är det verkligen den bästa tiden. Det tycker många av oss. Särskilt vi som gillar att påta i jorden eller möblera vår trädgård och balkong med krukor. Våren eller rent av försommaren är här och jorden "reder sig". Det betyder att vi inte längre behöver hålla igen. Ut med växterna och ut med fröerna om ni inte redan sått.

Det är nu vi ska gödsla gräsmattan och dressa i rabatterna, d v s fylla på med ny jord och mer näring.

– När vi rensar och fyller på ger vi jorden ny näring, bibehåller fukten och håller ogräset borta, säger Kerstin Billbäck på Billbäcks handelsträdgård i Svärtinge.

Nu är bra planteringstid för buskar, häckar och perenner. För blomsterlökar är det sent, men Kerstin Billbäck vill slå ett slag för knölarna.

– Dahlior och gladiolus försvinner alltmer från trädgårdarna. Kanske är det ett generationsskifte som är orsaken, men jag tycker det är synd.

Så ner med knölen i jorden så blir Kerstin glad.

Även om vi haft det blött och kyligt en tid så reder sig jorden och det är hög tid att så även på friland. Morötter, sallad och rädisor ska ner i jorden nu.

– Men det gäller att se upp med nattfrosten. Vi har haft bakslag redan, värmen kom tidigt och sedan kom kylan tillbaka och en del gick förlorat, berättar Kerstin.

Klara kvällar med temperaturer ner mot fem-sex grader är en varningssignal för nattfrost. Gråmulna kvällar är säkrare. Det är fiberduk som gäller när temperaturen kryper under noll. Duk räcker om det inte blir mer än ett par minusgrader.

Den stora trädgårdstrenden just nu är att allt fler vill odla ätbart, gärna i pallkrage och gärna i stan.

– Jag vet inte om det är konsumenterna eller media som skapar trenden, säger Kerstin Billbäck.

– Men vi säljer väldigt mycket bärbuskar, fruktträd och grönsaksplantor. Tomater också.

Kryddor och örter är också populärt.

– Tänk på att plantera kryddorna nära så det är lätt att gå och plocka. Kanske vid grillen eller i en balkonglåda vid köksfönstret, säger Kerstin Billbäck.

JÄRNNÄTTER

Det har varit mildväder en tid, men än är inte faran för frostnätter över.

Järnnätter kallas de enstaka frostnätter som kan förekomma en bit in på sommaren.

Enligt gammal folktro är natten till den 2 juni och nätterna mellan 13 och 18 juni särskilt farliga i vår del av landet. Men något statistiskt stöd för det finns inte, enligt SMHI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om