Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu ska belysningen i Svärtinge ses över

I våras blev det klart att kommunen tar över ansvaret för gatubelysningen i Norrköpings ytterområden. Svärtinge är ett av de första områdena där belysningen nu ses över.

Maria Stille, ordförande i Övre Svärtinge vägförening, är nöjd med att belysningsfrågan är löst och att Svärtingeborna nu kommer få en bättre belysning i området.

Maria Stille, ordförande i Övre Svärtinge vägförening, är nöjd med att belysningsfrågan är löst och att Svärtingeborna nu kommer få en bättre belysning i området.

Foto: Henrik Jonsson

Svärtinge2020-11-04 19:00

Frågan om vem som skulle ta ansvaret för vägbelysningen i kommunens ytterområden har väckt stort engagemang det senaste året. 

Först såg det ut som att det skulle landa i knät på vägföreningarna, men de tog strid för att slippa det och till sist beslutade fullmäktige att kommunen skulle ta det ansvaret. 

Svärtinge och Ludden är de områden där belysningen kommer att ses över allra först. 

– Vi är väldigt glada att kommunen valt att ta det här ansvaret och det känns bra att allt det arbete som vi och de andra vägföreningarna la ner har lett till något bra. Det är väldigt viktigt att ha bra belysning i områden där det bor så mycket folk och det kör så mycket bilar, så att folk kan känna sig trygga och säkra när de ger sig ut på vägarna, säger Maria Stille, ordförande i Övre Svärtinge vägförening.

I Svärtinge håller Eon nu på med ett stort arbete där de gamla luftledningarna ska ersättas med markkabel.

Fem miljoner kronor investeras för att väder- och leveranssäkra eldistributionen till Svärtingeborna.

Arbetet planeras vara klart någon gång kring årsskiftet och i samband med det kommer också kommunen att formellt ta över trästolparna som i dag bär upp såväl belysning som elkablar.

– Belysningen här är relativt ny så i första hand kommer vi använda det som finns men vi har också en plan för förtätning. Rent säkerhetsmässigt är det inte bra att ha för lamporna för glest. På sikt kommer också trästolparna att bytas ut mot stålstolpar, säger Gustav Flodén, enhetschef på samhällsbyggnadskontoret.

I samband den insats som nu görs i Svärtinge grävs också en extra kabel ner som kommunen kan nyttja till belysningen i framtiden.

– Vi gör det här för att man inte ska behöva gräva upp två gånger på samma ställe, säger Flodén.

Liknande insatser ska sedan göras i fler kransorter i Norrköping. Arbetet med att se över belysningen beräknas pågå ända fram till 2026.

Karin Jonsson (C), ordförande i Tekniska nämnden, har följt belysningsfrågan noga det senaste året och är glad över att de nu kunnat landa i den här lösningen.

– Det känns jättebra. Vi la ner väldigt mycket arbete på den här frågan politiskt. Det är klart att det här kommer kosta en del pengar att göra det här. Samtidigt är ytterområdena en del av kommunen och det är rimligt att vi ser till att det är upplyst i de områdena också, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!