Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De frestade med spännande specialsemlor inför premiären

Med nya specialsemlor varje vecka inför fettisdagen har Ninas café piskat upp semmelstämningen. Folkbladet hälsade på för att smaka dagens glutenfria biskvisemla.

Anton Persson på Ninas café har lite att göra denna Fettisdag.

Anton Persson på Ninas café har lite att göra denna Fettisdag.

Foto: Patrik Selsfors

Svärtinge2024-02-13 14:31

Det är fettisdagen och bakugnar både här och var har gått varma under morgontimmarna för att tillgodose behovet av semlor. Men på Ninas café har man byggt upp suget på spännande semlor under en längre tid än så.

undefined
Kolasemlor, ovanliga men ändå lockande på något sätt.

Man har erbjudit en specialsemla i veckan under någon månads tid, några exempel är kolasemla, munksemla och chokladsemla. Ägaren Jennifer Benckert berättar:

– Vi började med det här förra året, många av våra kunder tyckte det var roligt och vi tycker ju om att baka och att folk uppskattar det vi gör. Då bestämde vi att vi kör det här upplägget i år också, och ser om det faller i god jord. Och i år har det varit ännu värre tryck på det, säger hon.

undefined
Jennifer Benckert har drivit Ninas café i cirka två år nu.

Vilka har varit mest populära bland kunderna?

– Kolasemlan är en som gått riktigt bra. Rabarbersemlan som vi gjorde blev en lite oväntad hit. Egentligen har vi sålt slut på i stort sett alla våra specialsemlor, berättar Jennifer Benckert.

Den här dagen är disken fylld av helt vanliga semlor, men också en liten biskvi som är inspirerad av semmelkonceptet.

– Det är en biskvisemla som vi gjort för dem som är glutenallergiker. Och i morgon (Alla hjärtans dag) kommer det en liten röd kärlekssemla.

undefined
Anton Persson på Ninas café har lite att göra denna Fettisdag.

Biskvisemlan består av kardemummakryddad smörkräm dragerad med vit choklad. Vi provar en och jodå, den är god, även om den inte har det där gräddiga överdådet som en fullstor "vanlig" semla har.

Jennifer har drivit caféet i snart två år och tycker att det går bra.

– Det är ju förmånligt att vi bakar allt på plats, det gör ju att vi kan förändra vårt sortiment utifrån vad våra kunder vill ha. Vissa saker som har erbjudits här egentligen ända sedan bageriet startade här i Svärtinge har vi behållit, andra saker har blivit trendsättande. Det är vår bagare Ellen som tar fram, föreslår och testar, berättar hon.

undefined
Rabarbersemlan har blivit populär bland kunderna.

Svärtinge är inte en jättestor tätort men Jennifer menar att det finns gott om kunder i närområdet.

– Vi har alltid haft trogna kunder från Finspång eftersom de inte haft så många fik förut. Nu vet jag att det finns flera och det är jätteroligt. Men vi har kunder både från Norrköping och Finspång bortsett från Svärtingeborna och ibland ännu längre ifrån, säger Jennifer Benckert.

– Det var roligt, vi fick ett samtal från en person i Nyköping som sa "jag har hört så mycket om era semlor". Den här trenden med olika semlor verkar ha tagit fart hos oss och det tycker vi ju är kul.

undefined
Flera olika sorters semlor finns tillgängliga på fettisdagen på Ninas café.
Karta: Svärtinge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!