Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Båda förskolorna ska saneras under hösten

Det finns bensen under mattan på Slätmons förskola också. Det handlar om mycket lägre halter än på Säterdals förskola. Båda förskolorna ska saneras under hösten, men någon omedelbar flytt från Slätmon anses inte nödvändig. Det framgick vid ett möte i Svärtingehus i går kväll, för föräldrar med barn på Säterdal.

"Om de här låga siffrorna håller behöver föräldrarna inte vara oroliga", menade Ulf Flodin, överläkare på Arbets- och miljömedicinska kliniken på US i Linköping.

"Om de här låga siffrorna håller behöver föräldrarna inte vara oroliga", menade Ulf Flodin, överläkare på Arbets- och miljömedicinska kliniken på US i Linköping.

Foto: Titti Olovsson

SVÄRTINGE2011-09-30 03:00

Vid mötet i Svärtingehus fick föräldrarna ta del av slutrapporten om mätningarna på Säterdals förskola. Där har 1500 mikrogram bensen per kubikmeter uppmätts under plastmattan, vilket motsvarar gränsvärdet i arbetslivet, mot 340 under mattan på Slätmons förskola.

Det är samma Katrineholmsföretag som 1991 byggt båda förskolorna i Svärtinge. Misstanken finns att företaget, som lades ner i slutet av 90-talet, använt ett felaktigt lim.

Det är extremt ovanligt att hitta bensen under golv på en förskola, framgick det på mötet. På Säterdals förskola har barnen i flera år uppvisat symtom från luftvägarna. Flera föräldrar talar också om en dåligt lukt. Något som enligt överläkare Ulf Flodin från Arbets- och miljömedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, inte kan förklaras med bensenförekomsten.

Symtomen hör närmast ihop med fuktskadade hus och mögel. På Säterdal har man inte hittat någon fukt, däremot indirekta tecken på det, vid den kemiska processen under plastmattan.

Det värsta scenariot när man exponeras för bensen, som är ett lösningsmedel, är att man utvecklar leukemi. Men enligt Ulf Flodin handlar det om så låga halter av bensen att den risken är försumbar. I inomhusluften fanns en mycket liten mängd.

- Om de här låga siffrorna håller behöver föräldrarna inte vara oroliga, säger Ulf Flodin.

Han vill dock, liksom föräldrarna, att man gör en ny mätning av vad som händer när man går omkring eller skuttar på golvet.

Föräldrarna krävde också att man gör en enkät som ska visa vilka besvär barn som gått på förskolan uppvisar.

Riva ut golvet
Det blev många frågor från föräldrarna om hälsorisker. Det framkom också ett missnöje med ersättningslokalen i Marielund i Norrköping. Sanering av Säterdal kan ta sex månader. Hela golvet ska rivas ut och ersättas med ett golv med ett rumstempererat luftlager under golvet. Flera föräldrar efterlyste en lösning med en tillfällig barack i Svärtinge under tiden.

Susanna Lindgren med dottern Rebecca, 11 månader, säger till Folkbladet efter mötet att hon inte är jätteorolig. Men att den tillfälliga lokalen i Norrköping är ett problem.

Saneringen av Slätmons förskola kanske inte blir lika omfattande. Halterna där är mycket lägre och anses inte hälsofarliga. Luften håller bra kvalitet. Men lokalen måste saneras.

- Vår målsättning är att detta kommer att påbörjas innan årsskiftet, säger Sören Karlsson, verksamhetschef på lokalförsörjningen.

- Vi har startat arbetet med att hitta en lämplig ersättningslokal, säger Anders Pantzar, vikarierande områdeschef.

På måndag hålls ett informationsmöte för Slätmons förskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om