– Det är en riktig katastrof, en jättekatastrof, säger Anders Selevik, utredare av grova brott vid polisen i Norrköping.
Redan 2014 gick Tele2 i bräschen för att kunna erbjuda sina kunder anonymitet i större utsträckning genom att inte lagra uppgifter om var kunderna, eller rättare sagt deras mobiler, har befunnit sig, deras telefonlistor och sms- konversationer.
Läs mer:Ny lag skyddar kriminella
Innan jul kom Kammarrätten med ett förhandsbesked som går på Tele2s linje och innebär att mobiloperatörer inte längre kommer att behöva lagra information, något slutligt beslut har ännu inte meddelats.
– Jag fattar inte hur de tänker, för i princip så kommer det att betyda att när vi har en misstänkt och begär att få ut lägespositionering från mobiloperatörerna så kommer vi inte att få det. Fast jag antar att om statsministern blir mördat så går man nog förbi lagringsförbudet, säger Anders Selevik.
Han har svårt att sätta ord på hur dumt han tycker att det är.
– Det är förödande för utredningsarbetet, det blir väldigt mycket svårare att utreda grova brott.
I utredningsarbetet kring mordet i Klockaretorpet i somras, där hovrättsdomen kommer i nästa vecka, hade polisen jättestor hjälp av mobilerna.
– Vi kunde följa de misstänktas positioneringar och följa mördarens hela resa. Mobiltrafiken är en pusselbit som alla andra, men när man ska sätta ihop all information är det en jätteviktig bit, säger Anders Selevik.