– Vissa grova brott kommer inte att klaras upp när vi inte längre har möjlighet att få ut samtalslistor, sms-trafik och lägesangivelser från mobiloperatörerna, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.
Kammarrätten har ännu inte kommit med sitt beslut, men det väntas inom kort.
– Jag tycker det är tveksamt av Tele2 att förekomma domen, lagen har ju inte upphört och Sveriges riksdag har inte antagit någon ny lag, säger Torsten Angervåg.
Och vad är det som telebolagen egentligen tjänar på att inte sparar uppgifterna, mer än att locka till sig kunder som inte vill kunna spåras.
– De är nog inte bara måna om medborgarnas fri och rättigheter. Det ligger strikt ekonomiska intressen bakom, som ett erbjudande till grovt kriminella personer att hos oss kan ingen hitta er, säger Torsten Angervåg.
Att polis och åklagare får tillgång till teletrafiken och även kan använda sig av så kallade hemliga tvångsmedel, exempelvis avlyssning, är oerhört viktigt.
– Inte bara för att komma åt den grovt organiserade brottsligheten, utan även när det gäller bedrägeri på nätet och vid inbrottsvågor, men också i jakten på de som begår sexuella övergrepp på barn och unga, mord, grova rån och grova narkotikabrott, säger Torsten Angervåg.
För polis och åklagare handlar det om att omedelbart efter ett brott få tillgång till teletrafikuppgifter för att se vilka personer som varit på strategiska platser vid en viss tid och vem de har varit i kontakt med.
– Det är oerhört viktigt att vinna tid och komma vidare, det är inte säkert att teletrafiken är de slutgiltiga bevisen utan att informationen leder oss till de misstänkta och det är inte alltid vi offentliggör uppgifterna i en huvudförhandling, säger Torsten Angervåg.
Det finns flera exempel på när informationen från teleoperatörerna varit avgörande för att brott kunnat lösas. Ett exempel var mordförsöket i Hageby i oktober 2015.
– Vi kunde se vad den misstänkte gjort direkt efter brottet och vilka han varit i kontakt med, vi kunde följa hans flykt från Norrköping till Hells Angels högkvarter i Eskilstuna och vidare söderut. Vi kunde lokalisera och gripa honom genom hans mobiltelefon bara några timmar innan han var på väg att lämna landet, säger Torsten Angervåg.
Han är noga med att poängtera att det inte rör sig om att alla människors teletrafik övervakas.
– Det handlar inte om övervakning av befolkningen utan om när det begåtts ett brott och det krävs alltid ett domstolsbeslut för att telebolagen ska lämna ut uppgifterna, säger Torsten Angervåg.
Alla traditionella spaningsmetoder ska ha uttömts och tillstånden är väldigt restriktiva och gäller en bestämd tidsperiod.
– Nu är det viktigt att vi snabbt får ett nytt lagförslag som kan ta vid när Kammarrättens beslut kommer eftersom det begås brott varje dag som vi riskerar att inte kunna utreda, det här gör inte saken lättare för polisen som redan är hårt ansatt, säger Torsten Angervåg.
Om kammarrätten går på förhandsbeskedet så innebär det ett hårt slag mot rättsväsendets möjligheter att lösa brott, men det är inte ett totalförbud när det gäller att få ut information från teleoperatörerna.
– Vi kommer kunna använda oss av till exempel hemlig telefonavlyssning i framtiden, men jag vill inte avslöja vilka uppgifter vi kan få tillgång till och inte framöver, säger Torsten Angervåg.