Från tidig morgon till sen kväll är Lena Eks, och förmodligen alla andra ledamöters schema, fullproppade med saker under dagarna i Strasbourg.
- När ändå alla är på plats samtidigt så vill man passa på att träffas, säger Lena Ek.
Intervjun bakom den här artikeln kläms in mellan två olika möten, för att efterföljas av kvällsmiddag med Sveriges nya domare i domstolen i Strasbourg. Tidigt morgonen efter ska Lena Ek säga sitt i plenum, i parlamentet, om de stresstester av alla kärnkraftverk inom EU som planeras göras.
- Och det har jag ännu inte hunnit gå igenom, säger hon och tittar på sin pressekreterare Kristian Ljungblad, som verkar ta det hela med ro:
- Vi fixar det sen, säger han.
Stresstester
Det var efter Fukushimakatastrofen i Japan som medlemsländerna beslutade att köra så kallade "stresstester", det vill säga att testa om de håller ifall det skulle uppstå problem.
- Flera av kärnkraftverken i EU ligger faktiskt inom översvämnings- och jordbävningsområden. Det finns regler om att man ska köra oväntade tester ett antal gånger om året. Men en brist är att det inte inkluderar säkerhetskontroller. Det borde även finnas en europeisk kontroll av alla kärnkraftverk, säger Lena Ek.
Gruppledare
Hon är gruppledare för liberaldemokraterna, ALDE, i parlamentet där ett 15-tal ledamöter ingår.
- Jag fördelar arbetet. Alla kommer från olika länder men har samma vision. Det bara öser in frågor att jobba med och det viktigaste för mig är att se var vägskälsfrågorna ligger.
En annan viktig fråga Lena Ek är engagerad i är EU:s forskningsprogram Itre, vilket är världens största forskningsprojekt. Med en budget på 55 miljarder Euro finns en del medel att fördela. Bland annat har forskare från Campus Norrköping tilldelats pengar för att exempelvis titta på vattenkvalitet och fiskbestånd i Östersjön.
- Det är skitkul och spännande, säger Lena Ek och poängterar vikten av att kontrollera att pengarna verkligen går till det som de ska.
Övervakad
Hon belyser detta med kontroll med ytterligare ett exempel som uppstod i Strasbourg i veckan när forskningsprogrammet utvärderades.
- Då reste sig en ledamot från Polen upp och sade att han ville ta bort paragraf 27. Då gäller det att leta upp den paragrafen, se vad det är och i det här fallet protestera: Nej för sjutton!, säger Lena Ek.
Paragraf 27 handlade om att Polen inte ska få några pengar till ett forskningsprojekt där internet och övervakningskameror ska samköras.
- Det innebär att man blir övervakad hela tiden, säger Lena Ek.
Får frågor
Det sista inlägget i debatten Lena Ek gav handlade om ett eget satelitsystem inom EU. Sedan var den veckan över. Och även om hon trivs i sin roll ute i Europa, är det alltid lika roligt att komma hem.
- Varje gång jag går på gatan i Norrköping stannar folk mig och frågar om saker. Att svenskar inte skulle bry sig om EU är skitsnack! Folk kommer fram och frågar om olika saker "vad gör EU åt det här då? Det visar att folk bryr sig, säger hon.