Stora utmaningar väntar "Hemgården"

Personal har sagts upp efter tuffa år på Hemgården, men trots ekonomiska motgångar sprudlar verksamhetschefen av entusiasm och förhoppning när hon pratar om allt som Hemgården skulle kunna vara.

17 februari 2020 06:45

– Vi vill kunna attrahera alla människor oavsett ålder, funktionsvariation och bakgrund. Här finns en historia och en framtid som alla kan ta del av och som vi vill förvalta på bästa sätt, säger Jeanette Nordenström.

Clas Rydgren som är ordförande i föreningen, har sedan han klev på ordförandeposten för ett par år sedan både hunnit upptäcka att det var mycket som inte riktigt stod rätt till, och ta sikte på en framtid där hela Hemgårdens potential tas tillvara.

Grundorsaken till den ekonomiska obalansen handlar om att intäkterna inte motsvarar verksamheternas utgifter och man har just nu bara en beläggning på cirka 20 procent.

Efter en träff med Norrköpings kommun finns det tankar på att flytta vissa kommunala verksamheter till Hemgårdens lokaler. Och det handlar om stora ytor. Drygt 2700 kvadratmeter om man ska se till vad som står i hyreskontraktet.

Man har även ett bidrag på 1,7 miljoner kronor årligen,  men det är pengar som går till fastigheten och inte till verksamheten.

Att det just nu pågår en rättslig tvist mellan Hemgården och en tidigare anställd som genom sitt agerande ska ha förorsakat stora ekonomiska skador, är också en del av orsaken till att man bland annat tvingats säga upp personal. En del av de pengar som gått förlorade hoppas man på att få igen i och med att den rättsliga processen avgörs så småningom. 

Det finns pengar i föreningens skattkista, som räddat verksamheten hittills, men nu pågår ett febrilt arbete med att hitta sätt att välkomna både fler besökare till exempelvis cafét  och som deltagare i verksamhet. Och det finns mycket att erbjuda - berättarcafé, vävning, keramikkurser och dans för att nämna några aktiviteter. Man har även extern verksamhet som kan handla om konferenser eller andra sammankomster som dop.

Jeanette Nordenström har siktet inställt på en ljus framtid för Hemgården och hoppas att man ska kunna lägga de dåliga åren bakom sig. Hon vet bestämt vad hon tror kan vara räddningen.

–  Det är inte jag som bestämmer, det är styrelsen tillsammans som fattar beslut om vår framtid, men vi har många nya id´´er om hur vi bland annat ska marknadsföra oss bättre så att fler kan få ta del av den fantastiska Hemgårdskänslan.

På tisdag hålls nästa styrelsemöte och efter det kan en tydligare bild av Hemgårdens framtid ha mejslats ut.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell

Ämnen du kan följa