Lika kul som förut!

Vad hände sen: Folkbladet gör ett återbesök fem år efter invigningen av "Lilla Hönshuset" på Vikbolandet.

Trubadur. Simon Johansson underhöll i fiket.

Trubadur. Simon Johansson underhöll i fiket.

Foto:

Stora Grönhög2016-06-18 14:00

18 juni 2011 åkte Folkbladets Åsa Hanell ut till Stora Grönhög på Vikbolandet för att vara med om när ett gammalt hönshus fick ett nytt liv som gårdsbutik.

– Det är en gammal dröm vi har haft och en natt när Ninni inte kunde sova kom hon på att vi skulle starta en gårdsbutik, sa Marie Forsström - Augustsson då när det begav sig.

Vid invigningen konstaterade Folkbladets utsända att här finns "en mix av inköpt heminredning, lokalt hantverk, konst och lokal producerad rapsolja och glass."

På dagen fem år senare åkte Folkbladet tillbaka till det lilla Hönshuset för att ta reda på vad som hänt och hur det har gått.

Jubileumslördagen inleddes med regn och rusk. Inne i det lilla hönshuset var dock kommersen i full gång. Bakom disken stod de båda innehavarna Marie Forsström - Augustsson och Ann - Louise "Ninni" Lemming - Johansson hade fullt upp med pratglada och köpsugna kunder.

Christina Göransson från Norsholm var på plats av två anledningar. Dels för att handla men framförallt för att ställa ut sitt eget hantverk. Hon tillverkar smycken hemma i sin bostad som hon sedan säljer på det lilla Hönshuset.

Britt Johannesson från Östra Stenby på Vikbolandet passade på att köpa presenter inför kommande födelsedagar i familjen.

Marie och hennes man driver tre lantbruk i trakten. Ninni har ett "dagjobb" inne i Norrköping. Båda två har kort sagt fullt upp med liv och jobb redan som det är; utan att sköta det Lilla Hönshuset. Folkbladet frågade om det var värt besväret och om det vara lika kul nu efter fem år?

– Annars skulle vi väl inte stå här, om vi inte tyckte det var kul, svarade de närmast unisont och mycket bestämt.

De beskriver Lilla Hönshuset som deras gemensamma "hobby." Inkomsterna för livets nödtorft kommer från annat håll.

– Att stå här i butiken och möta kunderna är grädden på moset. Det mer slitsamma är allt som sker bakom kulissen. Beställa varor, bokföring, åka på mässor, packa upp varor, sa Marie Forsström Augustsson.

En bärande idé med Lilla Hönshuset är samverkan med lokala hantverkare. Uppe på logen bredvid butiken fanns åtta hantverkare på plats denna lördag. Carin Thornell från Norrköping stickar barnkläder och tillverkar så kallade "Waldorfdockor" som är till salu på Lilla Hönshuset.

– Jag har stickat sen jag var åtta år. De senaste åren känns det som om stickat material har blivit mer populärt igen, sa Carin till Folkbladet.

Familjemedlemmarna hjälps åt. Trubaduren Simon Johansson som underhöll i fikastugan är son i en av familjerna, Ebba Ohlin som sålde kaffe och bröd är sonhustru till Marie och hennes cafékollega Lullan Lemming är mamma till Ninni.

Vikbolandet Anstalt och kärnkraft

Vikbolandet är en halvö som från Östergötland skjuter ut i Östersjön, avgränsad i norr av Bråviken och i söder av viken Slätbaken. Vikbolandet är en av de fornlämningstätaste platserna i Östergötland, som i sin tur är ett av de fornlämningstätaste länen i landet med cirka 60 000 kända fornlämningar. 1967−1974 fanns Vikbolandets kommun, som sedan uppgick i Norrköpings kommun.

På halvön ligger ett fängelse, Anstalten Skenäs i norra delen. I sydöstra delen av halvön ligger Mullingstorps kursgård. Vid norra kusten mot Bråviken ligger slottet Lönö, tidigare bostad för Zarah Leander. Vid Marviken planerades på 1960-talet ett kärnkraftverk.

Källa Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om