Polisen: "Garage enda som verkar hjälpa"

Under natten till tisdag bestals flera bilar på interiör och teknik. Det ett i en lång rad av tjuvaktiga tillslag mot BMW-bilar.

Ratt och annan interiör är tjuvens byte.

Ratt och annan interiör är tjuvens byte.

Foto: Leif R Jansson/TT

Stöld2019-11-05 07:42

Under hösten har enligt polisens beräkning åtminstone 100 bilar drabbats av inbrott i polisregion öst som består av Östergötland, Småland och Jönköpings län. Polisen misstänker att det rör sig om flera ligor som inriktar sig särskilt på att plocka värdefullar delar ur just BMW-bilar. 

– Det rapporteras in väldigt många fall av denna typen av stölder just nu, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson tidigt på tisdagsmorgonen. 

Just natten till tisdag var det Motala som drabbades. Det rörde sig om tre inrapporterade fall, vid sjutiden på tisdagsmorgonen. Stölderna uppges ha skett i två olika områden i Motala. Ett fall i Råssnäs och ett i de centrala delarna av Motala. 

– Sen är ju klockan inte så mycket än men vi får hoppas att det stannar här. Än så länge är det iallafall tre BMW-ägare som upptäckt att de haft inbrott. I alla fall saknas bland annat ratten, säger Åsa Willsund. 

Just stölder av BMW-delar är något som förekommer med jämna och ojämna mellanrum i hela landet. Förra veckan drabbades Norrköping av ett antal liknande stölder och i helgen drabbades minst sju bilar i Linköpingsområdet. Även här ska bytet ha bestått av bland annat rattar. Det tar bara sekunder för de flinka tjuvarna att slå till. 

–  Vi tror ju, och har trott ett tag, att det är personer som kommer utifrån Sveriges gränser i organiserade kriminella nätverk som sedan verkar i Sverige. Godset förs sedan utomlands och säljs, säger Åsa Willsund.

Nu har tre städer i länet drabbats på kort tid. Kan man anta att det är över nu? 

–  Det är svårt att säga om det kommer att fortsätta eller om de dragit vidare. Det är uppenbart lukrativt och förmodligen inte en enstaka liga som håller på, säger Åsa Willsund.

Stölderna sker blixtsnabbt och det är rutinerade personer som ägnar sig åt tillslagen. Som bilägare är det svårt att skydda sig fullt ut. 

–  Det enda som verkar hjälpa är att ha bilen inne i garage. Det är det enda vi ser som gör skillnad. De bilar som står i garage verkar få vara ifred och det verkar vara bilar som står utomhus som drabbas, säger Åsa Willsund.

Hon vill också uppmana till ökad vaksamhet, oavsett om man har möjlighet att sätta in sin bil inomhus eller inte. 

– Vi vill uppmana till samverkan mellan grannar. Att man ska hjälpa till att hålla utkik och försöka välja hur man parkerar sin bil mer skyddat, säger hon. 

Det är enbart bilar av märket BMW som tycks locka ligorna just nu.
Det är enbart bilar av märket BMW som tycks locka ligorna just nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!