Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Med livet som insats

Hotade vittnen blir vanligare och vanligare. Men ämnet har hittills lyst med sin frånvaro i både film och tv. Varför?
- Jag är förvånad över att det inte skildrats mer, säger Håkan Lindhé, som skrivit och regisserat SVT:s nya thriller "En fråga om liv och död".

Familjen vars liv blir ett helvete i SVT:s thrillerserie "En fråga om liv och död": Gunnel Fred, Michaela Berner och Göran Ragnerstam. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Familjen vars liv blir ett helvete i SVT:s thrillerserie "En fråga om liv och död": Gunnel Fred, Michaela Berner och Göran Ragnerstam. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto:

Stockolm (TT Spektra)2006-03-31 06:00
Under en joggingtur hör läkaren David ett skrik. Han går och ser efter. I ett växthus blir en man brutalt misshandlad till döds. När han gör det enda vettiga - anmäler saken till polisen och ställer upp som vittne - börjar hans liv sakta men säkert slås i spillror.
I SVT:s thriller "En fråga om liv och död", som sänds i två delar på långfredagen och påskafton, skildras det som på kort tid blivit ett stort problem i Sverige: hotade vittnen. Eller som det heter på juristsvenska, "övergrepp i rättssak".
- Det har dessvärre blivit mer och mer aktuellt. Ofta är det ju poliser eller kriminella. Men just det här mellanläget är också spännande, säger Håkan Lindhé, som skrivit och regisserat serien.
Serien har krävt en hel del research. Bland annat har Håkan Lindhé berättat hela historien för polisen i Göteborg.
- De sa att "det där händer hela tiden". Och jag trodde att jag hade tagit i, men det hade jag inte. Verkligheten var faktiskt ännu värre.

Skakad och förbannad
Göran Ragnerstam, som spelar huvudrollen, har tillsammans med skådespelarna också gjort research.
Bland annat har de pratat med familjer som lever under skyddad identitet, efter att ha vittnat. Han är skakad och förbannad av upplevelsen.
- De kan inte sätta sig i en bil utan att titta om det är en bomb under bilen. De kan inte gå runt ett hörn utan att vara rädda för att någon ska stå där med en pistol. De kan inte lyfta en telefon utan att veta om det är någon som ska hota dem eller barnen, säger Göran Ragnerstam.
"En fråga om liv och död" handlar om att få vardagen sönderslagen. Och för att skildra det, har man lagt ned mycket möda på just vardagen. I utdragna scener skildras hur huvudpersonen misslyckas med att bre en macka, väger sig eller blir förbannad på en skåplucka som går sönder.

Tolv tagningar
- Hur många tagningar gjorde vi? Jag tror det var tolv. För att bre en macka. Från det här lilla, till det här stora som det verkligen handlar om. Alla plan är viktiga, säger Göran Ragnerstam.
Håkan Lindhé fyller i:
- Vi har pratat mycket om att man måste kunna känna igen sig, att det skulle kunna hända en själv. Och då är det viktigt med de där smågrejerna som man känner igen: fullkornsmackan som går sönder, det blir kalaspuffar istället.
Han blir avbruten av Göran Ragnerstam.
- Man måste ge de här människorna ett ansikte. Det är hundratals människor i det här landet som faktiskt lever i den här situationen. Med familjer.
Hur ska man åtgärda problemet?
- Det måste upp på en politisk agenda, det måste upp i valdebatten. Det handlar om demokrati i förlängningen. Om man ska ha en demokrati så måste man försvara den, säger Göran Ragnerstam.
Men trots frågans tyngd och engagemanget Håkan Lindhé lagt ner på serien, blir det något helt annat i nästa projekt.
- Det blir lite snällare nästa gång. Inga kriminella. Ingen thriller. Det blir ett drama. Mer får jag inte säga, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om