Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En smakrik stjärna

Stjärnanis är ingen krydda för tveksamma. Här handlar det om stora smaker som i rätt sammanhang förvandlar mat till upplevelser och desserter till minnen för livet.

Stockholm/TT Spektra2007-11-21 16:40
Stjärnanis är en märklig frökapsel från en magnoliaväxt, vanligt förekommande i bland annat Kina. Smaken är påtagligt kryddig och den som en gång smakat på karamellen Kungen av Danmark vet exakt hur den smakar.
Redan ett par frön från stjärnanisen kan räcka. Smaken passar bäst till fläskkött, fågel som anka och kyckling, samt inte minst desserter och likörer.
Stjärnanis ingår i den kinesiska kryddblandningen "fem kryddor" som förutom stjärnanis även innehåller Szechuanpeppar, kryddnejlika, fänkål och kanel. I det kinesiska köket används kryddblandningen till framför allt rätter av tamfågel och marinader.
I Sverige finns stjärnanis nu mer på de vanliga kryddhyllorna, men i hel form är kryddan stor så leta bland kryddpåsarna och inte bland de burkförpackade kryddorna.

Vardagslyx
Det märkliga med stjärnanis är att den trollar fram stora smakupplevelser med förhållandevis billiga råvaror. De normalt ganska intetsägande kycklingfiléerna blir plötsligt riktigt smakrika, enkla räkor från frysen kan mäta sig med de bästa skaldjur och så vidare. Okej, det är inte bara stjärnanisens försorg, men de bidrar till upplevelsen i allra högsta grad.

Kronan på verket
När det handlar om desserter är stjärnanisen verkligen på sin hemmaplan. Tänk på att en god dessert ofta är det vi minns bäst av en middag. Är desserten smaksatt med stjärnanis kommer man garanterat ihåg den. Här laddar vi med panna cotta smaksatt med äkta vaniljstång och några droppar citruslikör och en spännande stjärnaniskaramell att ringla runt på tallrikarna.
Panna cotta är hur enkelt som helst att göra. Förbered gärna dagen innan, men se till att gräddpuddingarna blir ordentligt täckta med plastfilm innan de sätts in i kylskåpet.

Karamellsås med anissmak
Karamellsås är inte det lättaste att lyckas med, men det finns knep även här. Flera dagar i förväg kan karamellsåsen förberedas. Smält sockret i kastrull. Vanligtvis slutar det med att sockret klumpar sig och blir alldeles för hårt. Ge inte upp utan låt sockret svalna och slå på lite vatten och låt allt stå och dra ett dygn. Vattnet löser upp delar av sockret och får fin smak. Sila och koka upp på nytt med ett par frön från stjärnanis i kastrullen. Sjud varsamt till dess karamellsåsen börjar tjockna. Ta upp och kasta stjärnanisfröna och såsen är färdig att servera när den svalnat helt.
Känns karamellkoket för komplicerat kan man alltid smaksätta vanlig sockerlag med stjärnanis som sedan hälls över färska exotiska frukter. Bättre fruktsallad än så kan man knappast tänka sig.
Kycklingsauté med stjärnanis
 
4 personer

600 g benfritt kycklingkött
1 morot
1 bit palsternacka
1 bit rotselleri
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit purjolök
2 dl lättgrädde
2 dl vatten
1 1/2 msk konc. kycklingfond
3 st. stjärnanis
salt och vitpeppar
maizena till redning
olivolja

1. Skär kycklingen i bitar med ett par centimeters sida. Skala och skär rotsaker i bitar. Hetta upp en stekpanna, slå i olivolja och bryn först köttet för sig, därefter rotsaker och lök.
2. Koka upp grädde och vatten. Smaksätt men kycklingfond. Ta bort skalet och stöt kärnorna i stjärnanisen i mortel. Lägg de stötta fröna i såsen och låt den sjuda några minuter.
3. Lägg rotsaker och låt de sjuda med några minuter så de börjar mjukna, men inte mer. Därefter är det kycklings tur att åka i grytan. Red med maizena löst i vatten och sjud allt i fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera sautén med ris.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!