Att lyssna på föredrag i ämnet är en sak, att se det med egna ögon - visualiseras - är en annan.
- Det här var mycket bra, säger Babatope Babalobi, miljöjournalist från Nigeria efter visningen.
I hans hemstad Lagos har han sett hur skyfall som man aldrig upplevt tidigare orsakat svåra översvämningar.
- Vårt avloppssystem är undermåligt, eller på flera håll helt obefintligt, berättar han.
Hårda ytor
Tillsammans med Visualiseringscenter C i Norrköping har alltså SMHI tagit fram en flyttbar dom, den är uppblåsbar, där man kan visa vad som händer när klimatet blir varmare och fuktigare. Den ger givetvis inte alls samma upplevelse som i den stationära domen i Norrköping. Men några motsvarigheter till den mobila tekniken finns knappast i Europa, däremot i USA.
Vad är då berättelsen? Jonas Olsson är forskare på SMHI i Norrköping och har arbetat med klimatförändringarna i fem år.
- Vi ser hur nederbörden ökar, och vi forskare bryr oss inte så mycket om den i sig - utan vad den innebär för städerna. Vi ser mer hårda ytor, asfalt, och färre grönytor, det här samverkar i fel riktning, säger han.
Nära vatten
Dessutom nämner han det som journalisten från Nigeria också noterat; gamla ledningssystem. Vattnet rinner inte av, med översvämningar som obeveklig följd. Samtidigt finns det önskan hos den växande befolkningen i städerna att bo nära vatten.
- Det är helt klart en konflikt, men politikerna har börjat få upp ögonen för den, säger Jonas Olsson.
I Sverige här visualiseringen bland annat visats för Miljödepartementet. Den här veckan har man alltså fått bra respons från deltagarna på World Water Week, som i år har samlat mer än 2 600 personer. Det är deltagarrekord för den här årliga vattenveckan, som faktiskt är en seriös rest av den sedan många år nerlagda Stockholms Vattenfestival.