Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pelargonfebern vägrar att ge sig

Det är mycket folk på Nordiska trädgårdsmässan i Älvsjö, men tjockast är det runt pelargonerna. Förklaringarna till varför varierar. Lättskött och lättodlad, säger några. Andra talar om den stora variationen i utseende på blommor, blad och doft. – Visst är det hysteri kring pelargoner, säger Mia Norum, regionansvarig för pelargonsällskapet i Jämtland.Vilda sorter och stjärnpelargoner är den hetaste pelargontrenden just nu.

Just nu pågår den stora trädgårdsmässan i Älvsjö. Trängseln är stor kring Norrköpingsföretaget Rockdala Wibrants pelargonhyllor.

Just nu pågår den stora trädgårdsmässan i Älvsjö. Trängseln är stor kring Norrköpingsföretaget Rockdala Wibrants pelargonhyllor.

Foto: Forsby Jan

STOCKHOLM2009-03-28 03:00
Pelargonsällskapet, Pelargonmuseum, Sveriges Pelargonentusiaster och 266 pågående pelargonauktioner på Tradera bevisar att pelargonfebern inte har mattats av. Pelargonsällskapet som nu varit aktivt i elva år har över 2000 medlemmar och på trädgårdsmässan blev det ytterligare några nya. - De i omgivningen brukar inte kunna klara sig undan att bli entusiaster själva, säger Mia Norum. 380 sorter
Hon har bråda dagar på trädgårdsmässan. En strid ström av nyfikna kommer fram till montern för att skaffa information eller för att botanisera bland sticklingarna som medlemmarna säljer. Själv har Mia Norum 380 pelargonsorter, som ännu så länge ockuperar garaget i bostaden. Nån bil får inte plats. Favoriterna är de vilda, lite mer oansenliga sorterna. - Jag gillar de småväxta. P. Triste är en sådan, säger hon. Annars är den stora variationen som tilltalar henne. - Tjusningen är att det finns så många sorter. Vilda sorter
Under åren hon varit pelargonbiten har stjärnpelargoner och de vilda sorterna varit det som trenden handlat om på senare år. Klara Holmqvist, nybakad trädgårdsmästare som för en månad sedan börjat på Julita gård utanför Katrineholm, blir medlem i Pelargonsällskapet under mässan. - Det är kul med en förening där folk verkligen är entusiaster. Jag går med för att de har en så bra hemsida med bra diskussionsforum och köp- och sälj-sida, säger hon. Lisa Jo
Runt Rockdala Wibrant trädgårds monter är det också tjockt med folk. Monica Wibrant som driver handelsträdgården på Hollsta Udde strax utanför Norrköping trängs bland pelargoner, fuchsior och kunder. - Vi försöker ha ett stort sortiment av ovanliga sorter, säger hon mitt i trängseln. En egen personlig favorit just nu är Liza Jo, en ny pelargonsort för i år. - Blommorna blir som rosaaktig kristyr, säger hon. På mässan hittar vi också Pelargonmuseum med nationalsamling. Föreningen håller till i Bodafors och påstår sig vara den enda i landet. Samlingen består av 257 av de vildväxande sorterna och över 3000 hybrider, dvs de vanliga sorterna vi ser i handeln. Maria-Pilar Herraiz började att dokumentera pelargoner 2008. - Vi har 52.000 bilder i museet nu. Deras olika dofter och att de är så lättskötta tror jag är orsaken till intresset kring dem, säger hon.
Flest pelargoner dör av övervattning. De vill gärna torka ut lite mellan varven och den relativt tjocka stammen visar att pelargonen klarar en torkperiod. På sommarhalvåret trivs de ute, men bör alltså skyddas om det blir för blött. De övervintras bäst på en sval men inte för mörkt plats och då vattnas de mycket sparsamt. På våren kan man klippa dem och plantera om dem ifall rotsystemet blivit för stort för krukan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om