Ett halvljummet kaffe, en ryggsäck där chokladen sipprat ut och en kork som verkar omöjlig att skruva på sedan man tappat termosen i backen.
De flesta har säkert erfarenhet av termosar som inte riktigt lever upp till sitt namn.
Utbudet och prisläget på ståltermosar är också väldigt skiftande. På stålytan ser de flesta likadana ut.
Med sikte på den kommande sportlovsperioden har Testfakta införskaffat sju ståltermosar av fabrikaten Stabilotherm, Primus, Lifeventure, Asaklitt, Thermos, Ikea och Hammarplast. Samtliga går att köpa i detaljhandeln eller i jakt- och fritidsaffärer. Flera säljs också på nätet.
SP - Sveriges Tekniska Forskningsinstitut - fick uppdraget att mäta termosarnas förmåga att hålla värme och att testa termosarnas tålighet för stötar.
Det sammantagna utfallet i testet visar också att det är en klassiker som bäst håller måtten.
Termosen Thermos klarar att hålla temperaturen på varm dryck efter flera timmar. En 100 grader varm dryck som hällts i termosen håller 86,2 grader efter tre timmar i en omgivning på minus tio grader. Efter ytterligare en timme har temperaturen sjunkit till 81,2 grader.
Thermos klarar också testet med stöttålighet utan problem. Termosarna har fått falla från en meters höjd i tre olika riktningar och Thermos var den enda som klarade alla fallen utan att den började läcka.
Temperaturkurvan föll snabbast i Ikeas termos. Efter fyra timmar hade temperaturen sjunkit till 70,5 grader.
Ikeas termos började också läcka i stöttålighetstestet efter att den trillat med toppen nedåt. Under stöttålighetstestet deformerades också ovandelen, vilket gjorde termosen obrukbar.
- Kapsylen på Ikeas termos var så pass skadad att det inte gick att återförsluta. Den deformerades lättare än på de andra termosarna, säger Daniel Andersson, testledare hos SP.
Även termosen från Hammarplast började läcka efter ett fall med toppen nedåt och plastkoppen termosen gick sönder.
- Plastkoppen och metallkåpan separerades under testet. Det är naturligtvis inte heller så bra, säger Daniel Andersson.
Termosen som läckte mest under stöttålighetstestet var Asaklitt från Clas Ohlson. Denna termos har dock en så pass tättslutande kopp att vätskan inte rinner ut.
- Asaklitt läckte i alla riktningar, men så länge koppen sitter fast hålls vätskan kvar. Man riskerar alltså inte att få läckage i väskan, säger Daniel Andersson.
Rent generellt höll termosarna i testet temperaturen bra, förutom Ikeas som tappade i värme snabbare än de övriga.
I stöttålighetstestet fick alla termosar lite törnar, men endast Ikeas och Hammarplasts skadades mer markant.
Värt att tänka på när man använder sin termos på vinterutflykterna är att undvika mjölkprodukter eller välling. Det bildas snabbt bakterier som ger dålig lukt om termosen och innehållet får ligga ett tag. Bäst är att hålla sig till hett vatten som blandas med snabbkaffe, snabbchoklad eller te i påsar.