– Vår strategi är att göra det här på ett lustfyllt sätt. Vi ska prata om matglädje, säger Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket.
Han påpekar att internationella studier visar att just livsmedel är det som mest påverkar människors hälsa och välmående.
Orustfjord säger att råden, som ska införas i början av nästa år, inte ska vara pekpinnar utan ett väl underbyggt faktaunderlag om hur livsmedel – inte minst när det gäller hur för mycket salt, socker eller kött – påverkar hälsan i långa loppet.
– Man kan synda ibland, det är inte det att vi ska vara jättepräktiga. Men det viktiga är att folk får veta sanningen, och det är ju ofta också en fråga om vad vi äter under lång tid.
Mer linserFörslagen bygger på nya näringsrekommendationer om hur risken för sjukdom och matens miljöpåverkan kan minskas. Mer mat från växtriket lyfts fram – som linser, bönor, grönsaker, frukt och nötter – och mindre animaliska livsmedel.
Maria Forshufvud, vd för branschorganet Svenskt kött, är positiv eftersom konsumenterna manas att välja kött med omsorg för miljö och djurhälsa, vilket är typiskt för svensk produktion, säger hon.
– Vi märker en väldig efterfrågan på svenskt kött, och när vi pratar med handeln är det mer än en trend – det är en värdeförskjutning.
Johan Jureskog är prisbelönt kock och ägare till en restaurang i Stockholm med tydlig köttprofil:
– Kött är här för att stanna och folk älskar det men vi måste kunna sätta bättre press för att få fram bättre råvaror.
Inte deppaDe nya förslagen vill även att människor rör sig minst 30 minuter per dag.
– Det är också viktigt att ta en paus i stillasittandet, vilket kanske låter konstigt. Man tänker mer att man tar en paus när man utför kroppsarbete, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Orustfjord vill inte att folk ska deppa i köket.
– Man kan göra jätteläckra maträtter som följer våra näringsrekommendationer. (TT)