Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kostråd ska ge lust och glädje

Ät mer från växtriket, ät lagom och rör på dig – nya kostråd är på väg. Och det är genom lust och glädje konsumenterna ska övertalas att äta bättre.

Foto:

Stockholm2014-11-29 12:00

– Vår strategi är att göra det här på ett lustfyllt sätt. Vi ska prata om matglädje, säger Stig Orustfjord, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Han påpekar att internationella studier visar att just livsmedel är det som mest påverkar människors hälsa och välmående.

Orustfjord säger att råden, som ska införas i början av nästa år, inte ska vara pekpinnar utan ett väl underbyggt faktaunderlag om hur livsmedel – inte minst när det gäller hur för mycket salt, socker eller kött – påverkar hälsan i långa loppet.

– Man kan synda ibland, det är inte det att vi ska vara jättepräktiga. Men det viktiga är att folk får veta sanningen, och det är ju ofta också en fråga om vad vi äter under lång tid.

Mer linser

Förslagen bygger på nya näringsrekommendationer om hur risken för sjukdom och matens miljöpåverkan kan minskas. Mer mat från växtriket lyfts fram – som linser, bönor, grönsaker, frukt och nötter – och mindre animaliska livsmedel.

Maria Forshufvud, vd för branschorganet Svenskt kött, är positiv eftersom konsumenterna manas att välja kött med omsorg för miljö och djurhälsa, vilket är typiskt för svensk produktion, säger hon.

– Vi märker en väldig efterfrågan på svenskt kött, och när vi pratar med handeln är det mer än en trend – det är en värdeförskjutning.

Johan Jureskog är prisbelönt kock och ägare till en restaurang i Stockholm med tydlig köttprofil:

– Kött är här för att stanna och folk älskar det men vi måste kunna sätta bättre press för att få fram bättre råvaror.

Inte deppa

De nya förslagen vill även att människor rör sig minst 30 minuter per dag.

– Det är också viktigt att ta en paus i stillasittandet, vilket kanske låter konstigt. Man tänker mer att man tar en paus när man utför kroppsarbete, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Orustfjord vill inte att folk ska deppa i köket.

– Man kan göra jätteläckra maträtter som följer våra näringsrekommendationer. (TT)

Ät lagom mycket.

Rör dig minst 30 min varje dag.

Ät mycket grönsaker och frukt, minst 500 gram per dag. Välj grova grönsaker, som rotfrukter, baljväxter, kål och lök.

Ät mindre rött kött och chark, högst 500 gram per vecka. Tänk på omsorg om miljö och djurhälsa.

Ät fisk 2–3 gånger per vecka, variera sorterna och välj miljömärkt.

Välj fullkorn i stället för vitt mjöl.

Välj magra, osötade mejeriprodukter.

Välj matfetter av nyttiga oljor, exempelvis rapsolja, till matlagning och smörgåsfetter märkta med Nyckelhålet.

Mindre socker, särskilt från söta drycker, godis, glass och bakverk.

Minska på saltet, men använd joderat salt.

Källa: Livsmedelsverket (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om