I Östergötland är Åtvidaberg den tryggaste platsen, tätt följd av Söderköping, som också visar mycket låga olycks- och brottssiffror, medan Ödeshög och Boxholm är otryggast, enligt den här statistiken.
För tredje året i rad presenterar Sveriges kommuner och landsting (SKL) i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap statistik för olyckor, bränder, våldsbrott, inbrott och stölder per tusen invånare i alla kommuner. Rapporten görs för att skapa en bild av hur tryggt det är att bo på olika platser.
Störst är risken för att råka ut för olyckor och brott i Malung-Sälen, Sollefteå, Hultsfred, Åsele, Eksjö och Kramfors.
- Det är kommuner som har en befolkning med hög medelålder som oftare råkar ut för fallolyckor eller andra skador som leder till sjukhusvård. De är också glesbygdskommuner där det oftare sker bränder till följd av eldning med fasta bränslen, säger Fredric Jonsson på SKL.
Bland de säkraste kommunerna är Salem, Habo, Öckerö, Lomma och Nykvarn. Att Malung-Sälen och Hultsfred ligger illa till i statistiken beror främst på ökad brottslighet när turisterna invaderar Sälenfjällen och musikfestivalen i Hultsfred.
Åtvid tryggast
När det gäller Östergötland är alltså Åtvidaberg den minst drabbade kommunen när det gäller olyckor och brott med slutsiffran 10, följt av Söderköping, 19. När det gäller Norrköping hamnar man på hela 171 medan Finspång noteras för 146 och Linköping till ganska låga 53.
Mest otrygga platserna enligt den här statistiken är Ödeshög på 279 och Boxholm, 225.
De här siffrorna omfattar allt från sjukhusvård till bränder och våldsbrott och en hel del annat.
Noterbart angående våldsbrotten är att Norrköping är mest drabbat här med 14,2 våldsbrott per 1.000 invånare, vilket kan jämföras med våldsbrottssäkraste platsen i länet, Ydre som bara noterar 2,1 våldsbrott per 1.000 invånare. I den statistiken noterade Finspång 10,4 medan Söderköping stannade på 4,6 våldsbrott mer 1.000 invånare.