Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vinterbona i trädgården

November har lagt sig som ett mjukt, grått täcke över Sverige. Mycket i trädgården har lagt sig ner till vila i rabatten. Och där ska det få ligga tills det blir vår och städivern åter tar vid.

Inte förrän den första frosten har snuddat vid växterna är det dags att ta in de krukor med växter som inte klarar sig utomhus under vintertid.

Den f?rsta frosten. En frusen nyponros i en tr?dgÂrd.

Foto Stefan Gustavsson / SvD / SCANPIX 

Code 30042

Inte förrän den första frosten har snuddat vid växterna är det dags att ta in de krukor med växter som inte klarar sig utomhus under vintertid. Den f?rsta frosten. En frusen nyponros i en tr?dgÂrd. Foto Stefan Gustavsson / SvD / SCANPIX Code 30042

Foto: Stefan Gustavsson/SvD/Scanpix

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-10-28 14:16

Tack vare en lång, mild och framförallt blöt höst satt löven kvar på träden ovanligt länge i år. Som tröst för att sommaren inte bjöd på så stort nöje fick vi i stället en sprakande höst. Men i november då är hela Sverige lövlöst.
Tänk på att perennerna övervintrar bäst om du inte klipper ner dem nu. Låt det gröna vissna ner och låt alla fröställningarna stå. Även om de flesta växter redan har släppt från sig sina frön så står frökapslarna kvar som små konstverk. Framförallt prydnadsgräsen mår riktigt dåligt om de klipps på hösten. Då går all fukt ner i rötterna och hela plantan kan ruttna bort.

Vänta så länge som möjligt med att ställa in krukorna med de växter som inte klarar sig utomhus hos oss vintertid. Vänta, vänta och vänta lite till är ett bra motto. Inte förrän frosten redan har snuddat vid dem ska de flyttas in eller skyddas på annat sätt för vinterkylan. Ett kallväxthus kan räcka för till exempel fikon, rosmarin och nerium.
Täck in krukorna ordentligt med bubbelplast, säckväv och gamla trasmattor och sätt sedan allt tätt tillsammans mot en vägg. Stödvärm med en växthusfläkt om det blir riktigt kallt någon gång under vintern. Medelhavsväxterna får frost även i sina hemländer och föredrar äkta ljus i ett växthus framför dåligt inomhusljus och torr elementvärme.

Nu är det tid att tänka på entrén. Trädgården lockar inte lika mycket till promenader sedan det blivit vintertid men entrén går man ju in och ut genom varje dag.
Så frossa rejält på trappan. Skaffa ljung, julrosor, skimmia, vintergröna barrväxter av olika sorter, järnek och annat som du kan fynda i plantskolan. I Tyskland börjar man redan nu med att sätta ut penséer, men för oss svenska är de fortfarande en typiskt tidig vårblomma så den kan gott vänta. Cyklamen däremot är oftast enklare att klara utomhus på en trappa än inne i värmen. Plocka kvistar med fina bär, dekorera med kottar, granris och vad du hittar och njut av att gå in genom en riktigt fin trädgårdsentré!
Och till sist, glöm inte bort din trädgård helt bara för att det är vinter. En liten runda varje dag får dig att se precis vad du ska ta tag i när det blir vår igen. Vi är snart där - om en dryg månad vänder det!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om