Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vilt

Vilt i oktober kan inte bli annat än älg. Eller rättare sagt, älg och lite annat som hämtats från det vilda som finns runt stugknuten. Kött, svamp och frukt från den omgivande naturen känns hur rätt som helst när gulröda löv blåser omkring i höstmörkret.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-10-13 03:00

Man kan tycka vad man vill om att sommaren är slut och att hösten tagit över. För den matintresserade är årstiden rena guldgruvan och från mitt lantliga perspektiv är det självklart med en och annan älgmiddag smaksatt med allt gott som kommer från skog och natur. Än går det att hitta färska trattkantareller i skogen och en burk av sommarens rödvinbärsgelé plockas fram.

Tredelad höstfest
Tanken är att laga en riktig viltmiddag i tre delar. Först en toast på rustikt vitt matbröd med skorpa och smak. Bröden steks i ganska het panna i skamligt mycket fett, både smör och rapsolja. Då blir bröden gyllene och frasiga, precis som jag vill ha dem när det handlar om toast. Men stekningen måste ske i sista stund. Långt i förväg har bland annat älgskav, trattkantareller, lök och bacon fått koka ihop till en härlig stuvning. Hur gott som helst som inledning.

Tungt och smakrikt

Älgbiff är inget man slarvar med. Köttbiten är dyr att köpa men väl värd sina pengar om den hanteras på rätt sätt. Som alla biffar bör den bankas ut något innan stekning. Och framför allt inte stekas mer än absolut nödvändigt.

Såsen hämtas från det klassiska franska köket, om än något förenklad, och är så där härligt tung och smakrik som vilt kräver. Grunden är rotsaker och eventuellt puts från älgbiffen som får koka ihop i minst 10 minuter innan såsen silas och smakas av. En rejäl klick gelé gör såsen både fyllig och blank.

Hela måltiden avrundas med ett enkelt päronflarn bakat med färdig smördeg och glaserat med råsocker. Ett bakverk som ser ut som hämtat från det finaste konditori, men som alla klarar av att baka. Se bara till att ugnen hunnit bli varm innan bakverken stoppas in, det är a och o vid smördegsbak. Är ugnen för kall flyter degen bara ut i stället för att blåsa upp sig som den ska.

För 4 personer

1. Rensa svampen. Skölj den endast i undantagsfall då svampsmaken är vattenlöslig och mycket av det goda försvinner med sköljvattnet. Skala och finhackad löken. Strimla baconskivorna.

2. Fräs tinat älgskav med svamp, lök, bacon och en klick smör i en stekpanna. När blandningen ångat av och fått lite färg dras pannan från värmen.

3. Koka upp vin, vatten och grädde i en kastrull. Tillsätt fond och majsstärkelse löst i vatten. Vänd ner älgskavblandningen och krydda med rosmarin. Sjud stuvningen i 5 minuter. Salta och peppra.

4. Stek brödskivorna i lika delar smör och rapsolja. Fördela stuvningen på bröden och garnera med bladpersilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!