Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vilt gott!

Vilda svampar som får puttra i grädde, vildsvin med rotfrukter och till sist en liten honungssöt plätt med blåbär och isad grädde. Häng med och låt skogen sätta smak på din nästa trerättersmiddag.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-09-16 03:00
I en tid då vår livsmedelshantering bli - allt mer ifrågasatt känns det tryggt att bo nära skogen. Där är det i allt väsentligt giftfritt - och ingen trängsel för djuren. Det är bara helt vilt.Svamp är en tillgång. Allt du behöver är en korg och en liten borste. Sedan är det bara att trava ut i skogen och med lite träning kan du nästan lära dig att känna doften av svamp där inne bland träden. Grundregel ett är att där du hittar en svamp finns det med största sannolikhet några till. Ta för vana att borsta ren svampen redan i skogen så är de snudd på klara för grytan när du kommer hem.Jaga i butik
För att få ta del av de vilda djuren måste man ha jaktlicens och kunskap i hanteringen av ett fällt djur. Vill man inte jaga själv går det alltid bra att förlägga sin jakt till affärer eller saluhallar. Just så här på höstkanten har de som störst viltsortiment. Helt naturligt eftersom jakten i allt väsentligt är koncentrerad till hösten.Älgen är det självklara valet för många. Rejäla köttbitar och god smak gör att älgkött är uppskattat både av jägare och konsumenter. Rådjur, hjort och hare bidrar med underbart kött, men tillgången är inte densamma, åtminstone inte om man har sina "jaktmarker" i affären.En nykomling i sammanhanget är vildsvin. Köttet är mörkare och smakar mer än tamsvin. Perfekt tillsammans med rotsaker i en ragu. Det som kännetecknar en ragu är att köttet ska skäras i mindre bitar och tillsammans med olika grönsaker kokas ihop till en tät stuvning. Med det menas att mängden sås ska vara mindre än i traditionella grytor.Måltiden avrundas med en honungssöt plätt som smörsteks och bjuds med blåbär och iskall grädde som tar vägen till bordet via frysen så den blir rejält kall. Enkelt, gott och framför allt en dessert som alla i familjen kastar sig över.
För 4 personer4 plattor fryst smördeg1 äggTill stuvningen:300 g vild, färsk svamp alt. 150 g konserverad blandsvamp1 liten gul lök1 1/2 msk smör2 dl grädde1 dl vatten1 tsk grönsaksbuljongpulver1 tsk konc. kycklingfond2-3 hela timjankvistar1 1/2 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vattensalt och pepparAtt äta till: blandade salladsblad, persilja1. Tina smördegen så pass att det går att ta ut "kakor" med mått. Ta ut två runda kakor, cirka 7-8 centimeter i diameter, med mått ur varje smördegsplatta. Ta med ett mindre mått, cirka 5 centimeter i diameter, ut en mindre kaka i mitten på fyra av kakorna. Nu har du alltså 8 runda smördegskakor varav 4 har en mindre rund kaka uttagen i mitten.2. Ta bort överflödig deg. Ta även bort den lilla runda kakan i mitten på 4 av kakorna. Vispa upp ett ägg och pensla kanten på de stora kakorna. "Limma" dit de runda ringarna ovanpå så det bildas en form med kant av smördeg. Pensla ovansidan av bakverken med uppvispat ägg och grädda av i mitten av 225 graders ugn cirka 7-8 minuter. Smördeg måste alltid sättas in i varm ugn, annars reser sig inte degen som den ska.3. Ansa svampen och dela större i bitar. Skala och hacka den gula löken mycket fint. Fräs svamp och lök med smör i en kastrull. Späd med grädde och vatten. Tillsätt även grönsaksbuljongpulver, kycklingfond och hela timjankvistar. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten i omgångar till dess du har en fin stuvning. Låt stuvningen sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Fiska upp och kasta timjankvistarna.4. Värm bouchéerna i ugn någon minut om de hunnit svalna och fyll dem direkt före servering med stuvning. Garnera med persilja eller färsk timjan och servera med blandade salladsblad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!