Vilka hörs mest i bloggrymden?
Debatten har rasat de senaste veckorna efter en indignerad krönika om att medieeliten tar över ännu ett offentligt utrymme - bloggen. Men en närmre titt visar att andra yrkesgrupper är lika bra på att ta plats, bland annat bibliotekarierna.
Anna Kågedal är till vardags bibliotekarie i Stockholm, men är också en Sveriges mer namnkunniga bloggare. På bloggen Annas blog feat. Mel E skriver hon främst om mode, tillsammans med kollegan Malin Essén. Foto: Jessica Gow/Pressens Bild
Foto:
Handlar inte om jobbet
Men även om tidningarnas bloggar ökat lavinartat finns det många andra yrkesgrupper som är minst lika aktiva. En hängiven grupp är bibliotekarierna - och det handlar om mer än bara böcker och bibliotek.
- Min känsla är att det är många bibliotekarier som bloggar. Framför allt om man ser till USA och England. Men det är nog fler bibliotekarier som bloggar än bibliotek, det vill säga många bibliotekarier bloggar men utanför arbetet, säger Malin Cantwell som haft sin privata blogg i drygt två år.
Den handlar inte specifikt om böcker utan om kultur och samhällsfrågor i vidare bemärkelse. Men hon har också bloggen Biblioteksrelaterat tillsammans med sin syster, om biblioteksvärlden.
- Bibliotekarier spenderar en stor del av sin tid med att hitta information åt användare. Internet och framförallt webben är ett naturligt och viktigt arbetsredskap för bibliotekarier, vilket gör att de ofta är så kallade early adopters.
Om mode
Erik Stattin är en av landets mest etablerade bloggare och har inspirerat flera bibliotekskollegor. Anna Kågedal är en av dem, till vardags bibliotekarie i Stockholm. Sedan två år tillbaka har hon haft Annas blog feat. Mel E, om framför allt mode, tillsammans med kollegan och bibliotekarien Malin Essén.
När Anna Kågedal startade sin blogg fanns det inte någon annan om just mode på svenska. I dag har modebloggarna ökat markant, precis som de stora tidningarna numera har journalister som bloggar om såväl mode som politik och musik.
- Skillnaden mot till exempel kvällstidningarnas journalister är att deras "riktiga" skrivande sker någon annanstans. De är roliga att läsa, men det är snabbt nedkastat och rätt egocentriskt. Ändå är det de som får uppmärksamhet, eftersom de finns på tidningarnas hemsidor. Det kan kännas lite orättvist. Många som inte har något annat forum lägger all energi på bloggarna, säger Anna Kågedal.
Hon ser journalistbloggarna, till exempelvis Linda Skugge för Expressen, mer som en dagbok än en blogg - personligare och med färre länkar och bilder.
Den skillnaden gäller också för Malin Cantwells blogg.
- Journalistbloggarna utnyttjar inte de delar som enligt mig är utmärkande för webbloggar. Grunden till bloggarna var just loggar för det man fann på nätet och journalistbloggarna saknar ofta helt länkar till relaterad information och diskussioner, säger Malin Cantwell.