Vi komma, vi komma från pepparkakeland
Kavla eller inte. Hårda eller mjuka. En pepparkaka behöver inte alltid vara ett hjärta eller gris bara för att det alltid varit så till jul. Häng med till pepparkakslandet och möt både nya och gamla kakor som alla smakar kanel, nejlikor och ingefära.
Tunna pepparkakor blir bäst om man kavlar degen mellan bakplåtspapper. Med olika mått kan man utnyttja degen maximalt. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
I dag finns det smartare sätt att kavla ut pepparkakor. Dubbla bakplåtspapper där man låter det understa följa med kakorna in i ugnen och därmed slipper man allt lirkande med stekspadar och paletter för att få kakorna oskadade från bakbord till plåt.Men, kavlandet består och ska man ha tunna pepparkakor finns inte mycket till alternativ. Gillar man de lite tjockare mandelpepparkakorna finns det däremot en genväg. Blanda ihop degen och forma den till små kulor något större än oskalade hasselnötter. Kulorna trycks till med en stor gaffel så det flyter ut som en mönstrad kaka klar för ugnen. Mandelpepparkakorna är ruggigt goda och lätta att göra eftersom man helt enkelt hoppar över den dryga utkavlingen.Njut med grädde
Pepparkakor är snabbgräddade, i synnerhet mot slutet. Först tycks inget hända och nästa sekund är kakorna brända. Håll koll och ta hellre ut någon minut för tidigt än för sent.Mjuka pepparkakor är ett i praktiken sockerkakor smaksatta med pepparkakskryddor. Här finns en uppsjö av recept och idéer, men själv blandar jag smeten med mörka sockersorter för mer smak. Farinsocker och det spännande muscovadosockret ger den mjuka pepparkakan härlig smak tillsammans med de vanliga pepparkakskryddorna. Njut gärna kakan med en klick vispad grädde eller krämig vanilj- eller chokladglass. Galet gott är det...