Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vi komma, vi komma från pepparkakeland

Kavla eller inte. Hårda eller mjuka. En pepparkaka behöver inte alltid vara ett hjärta eller gris bara för att det alltid varit så till jul. Häng med till pepparkakslandet och möt både nya och gamla kakor som alla smakar kanel, nejlikor och ingefära.

Tunna pepparkakor blir bäst om man kavlar degen mellan bakplåtspapper. Med olika mått kan man utnyttja degen maximalt.
Foto: Dan Strandqvist

Tunna pepparkakor blir bäst om man kavlar degen mellan bakplåtspapper. Med olika mått kan man utnyttja degen maximalt. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-11-26 03:00
Förr kavlade man ut degen på mjölat bakbord och tog ut sina pepparkakor med mått. Om nu inte deguslingen fastnade på kaveln precis då den hunnit bli lagom tjock. Då var det bara att börja om och hoppas på att mjölets effekt skulle få kakan att stanna på bakbordet. Jobbigt var det och många fula ord kunde det bli innan kakburken var fylld.Lätta att göra
I dag finns det smartare sätt att kavla ut pepparkakor. Dubbla bakplåtspapper där man låter det understa följa med kakorna in i ugnen och därmed slipper man allt lirkande med stekspadar och paletter för att få kakorna oskadade från bakbord till plåt.Men, kavlandet består och ska man ha tunna pepparkakor finns inte mycket till alternativ. Gillar man de lite tjockare mandelpepparkakorna finns det däremot en genväg. Blanda ihop degen och forma den till små kulor något större än oskalade hasselnötter. Kulorna trycks till med en stor gaffel så det flyter ut som en mönstrad kaka klar för ugnen. Mandelpepparkakorna är ruggigt goda och lätta att göra eftersom man helt enkelt hoppar över den dryga utkavlingen.Njut med grädde
Pepparkakor är snabbgräddade, i synnerhet mot slutet. Först tycks inget hända och nästa sekund är kakorna brända. Håll koll och ta hellre ut någon minut för tidigt än för sent.Mjuka pepparkakor är ett i praktiken sockerkakor smaksatta med pepparkakskryddor. Här finns en uppsjö av recept och idéer, men själv blandar jag smeten med mörka sockersorter för mer smak. Farinsocker och det spännande muscovadosockret ger den mjuka pepparkakan härlig smak tillsammans med de vanliga pepparkakskryddorna. Njut gärna kakan med en klick vispad grädde eller krämig vanilj- eller chokladglass. Galet gott är det...
Om man inte nöjer sig med kaffe eller julmust är glögg ett bra dryckesförslag till pepparkakorna. Från forna tiders stark eller lätt har glöggutbudet formligen exploderat till alla tänkbara smaker, färger och styrkor. Årgångsglöggen från Blossa (76096) är i år smaksatt med clementiner och kostar 89 kronor för 75 centiliter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!