Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Värmande höstsoppor

Hösten är de värmande soppornas tid. Rikt utbud av färska och spänstiga grönsaker i allmänhet och rotsaker i synnerhet gör soppkoket extra lyckat. Bjud goda ostmackor, krutonger eller ostpinnar till och blir soppan en komplett måltid.

Med en korg fylld med säsongens grönsaker kommer man långt i soppköket antingen det ska bli kött, fisk eller vegetariskt. 
 Foto: Dan Strandqvist

Med en korg fylld med säsongens grönsaker kommer man långt i soppköket antingen det ska bli kött, fisk eller vegetariskt. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-09-29 03:00

En hemlagad soppa slår allt vad pulver- och burksoppor heter. Plötsligt blir soppan en riktig rätt, god och mättande nog att stå på egna ben utan vare sig pannkakor eller annan avslutning. Även om vissa soppor kräver förberedelser, är själva arbetstiden inte längre än vid annan matlagning.

Förberedelser
Ärtor måste ligga i blöt, köttet till köttsoppor måste kokas i förväg och så vidare. Men det är trots allt saker som i stort sköter sig själv. Ja, ja, jag vet att ord som planering och förberedning inte gillas i vardagsköket där allt måste ske på minuten. Men kan man ta sig över den tröskeln öppnar sig ett hav av nya möjligheter.

Vill man ändå skynda på soppkoket är den urläckra fisksoppan smaksatt med färsk fänkål och saffran att rekommendera. Den kokas rakt av och passar lika bra till vardag som till fest. Med krispiga ostpinnar bakade på fryst smördeg och riven ost blir soppan garanterat en favorit.

Tillbehören viktiga
Faktum är att tillbehören gör skillnad. Får man ett riktigt gott bröd och god ost till köttsoppan växer smakupplevelsen. På samma sätt gynnas en ärtsoppa, vare sig den är vegetarisk eller kokad med rimmat fläskkött, om man får strö små knaperstekta brödkrutonger över.

Ett annat sätt att skapa mervärde på soppmåltiden är en avslutning med säsongens fina päron, kex och dessertostar. Små enkla knep som får vardagsmaten att smaka så mycket mer.

För 4 personer

600 g högrev av nöt

2 liter vatten

2 gula lökar

1 purjolök

1 palsternacka

1 persiljerot

1 bit rotselleri, ca 150 g

1 bit kålrot, ca 150 g

6 fasta potatisar

2 lagerblad

1/2 kruka timjan

salt och vitpeppar

2 msk hackad persilja

Att äta till:

rustikt bröd och god ost

1. Lägg köttet i en rymlig kastrull och slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt det koka i ett par minuter. Slå av vattnet, spola av köttet och diska ur kastrullen.

2. Lägg tillbaka köttet i kastrullen, tillsätt 2 liter vatten, en gul lök, lagerblad och salt. Koka köttet i 1 1/2-2 timmar. Ta upp köttet och sila buljongen.

3. Skär köttet i mindre bitar och lägg det tillsammans med den silade buljongen i ren kastrull.

4. Skala och skär grönsaker och lök i mindre bitar. Hacka timjan och persilja. Lägg allt utom purjolök och persilja i kastrullen med kött och buljong. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 30 minuter. Tillsätt purjolöken och sjud ytterligare i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera soppan och strö över hackad persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!