I dag kan man utan att darra på manschetten slå fast att General Motors ekonomiska kollaps var det bästa som kunde hända den japanska biltillverkaren Subaru. GM tvingades snabbt sälja sina aktier i Subaru och lika snabbt köptes de upp av stenrika Toyota.
GM har ju gjort sig känt som världens i särklass värsta misshandlare av varumärken och skulle förstås aldrig ha låtit ingenjörerna hos Subaru sitta och skruva i sju år på en dieselmotor när man enkelt hade kunnat kasta in den maskin från GM Powertrain som redan sitter i bland annat Saab, Fiat och Opel.
Men Subarus själ sitter förstås i boxermotorn och i det egna fyrhjulsdrivningssystemet. Och med Toyota som ekonomisk trygghet kunde teknikerna hos Subaru fortsätta att skruva. Flera års testverksamhet pågick dessutom i norra Sverige. Resultatet var mödan värt! Det här är en bil som är kul att köra, har fullt tillräckliga prestanda och som tar sig fram även när vintern gör oväntad comeback.
Sexa kommerDen nya boxerdieseln kommer till en början enbart i Subaru Legacy och Subaru Outback, som båda utvecklades innan GM. Sedan kom Toyota in i bilden, men boxerdieseln dyker med tiden också upp i nya Subaru Forester. Dessutom kommer om något år en sexcylindrig boxerdiesel på 3,0 liter. Den som nu lanseras är en 2,0-liters fyra.
I dag är Subaru tillsammans med Porsche i stort sett ensamma om att tillverka och vidareutveckla boxermotorer. Eftersom kolvarna jobbar horisontellt mot vevaxeln i stället för i V-form eller stående i rad får man en motor med låg tyngdpunkt. Motor, växellåda, fördelningslåda, kardan och differential ligger dessutom i en rät linje och ger en närmast optimal balans. Detta möjliggör också en symetrisk fyrhjulsdrivning.
Den välbalanserade drivlinan blir extra märkbar med dieseldrift. Bilen går extremt tyst och vibrationsfritt.
MärkestrognaTrots att Subaru tills nu inte har kunnat erbjuda någon diesel, på en marknad där de bensindrivna bilarna snabbt tappat mark, har Subaru ökat sin försäljning både i Sverige och i övriga Europa. I Sverige är Subaru fortfarande ett närmast udda märke men på fyra år har man i alla fall mer än femdubblat kundkretsen och med en diesel i sortimentet kan det ta riktig fart. Subarus kunder är också kända för att vara märkestrogna vilket också bekräftas av flera undersökningar som visar att Subaru-ägarna är mer nöjda än andra med sitt bilval. Det problemfria ägandet har också trissat upp andrahandsvärdet.
Vill man inte betala 279 900 kronor för en Outback kan man nöja sig med en Legacy, som i princip är samma bil fast med ett mera anonymt utseende och lite lägre markfrigång. Den är 15 000 kronor billigare.