Låt inte barnen få ensamrätt till spaghetti och köttfärssås. Rätten funkar även i en vuxen version med mer lök, inte minst vitlök, vin och färska örter. Äkta bolognesesås ska även innehålla hackad kycklinglever.
Den som vill låter sådan följa med i grytan, men annars funkar det bra med enbart bacon som ger en god smakbrytning. Pastarätter av det här slaget kan inte kombineras med ketchup. Här är det färskriven parmesanost och några blad basilika som ska trona på toppen. Möjligtvis i sällskap med ett par varv från svartpepparkvarnen om man önskar extra styrka.
Spaghetti med mustig köttfärssås
4 personer
400 g nötfärs
100 g bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl rött vin
1 1/2 msk kalvfond
olivolja
salt och svartpeppar
1/3 kruka färsk timjan
1/2 kruka färsk basilika
Till servering:
pasta
färskriven parmesanost
blandade salladsgrönsaker
1. Skala och hacka den gula löken. Strimla baconskivorna alternativt köp färdigtärnad bacon. Bryn köttfärsen med olivolja i rymlig kastrull eller gryta. När köttfärsen är grynig tillsätts bacon och lök, både den gula och fint hackad eller pressad vitlök.
2. Tippa i krossade tomater och klicka i tomatpuré. Rör om och fortsätt med rödvin och koncentrerad kalvfond. Låt allt koka upp och sjuda sakta i minst 20 minuter. Krydda med finhackad timjan samt basilika. Sjud ytterligare några minuter innan allt smakas av med salt och svartpeppar.
3. Servera pastan och köttfärssåsen med färskriven parmesanost och blandad grönsallad.