Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vardagsmat med extra smak

Visst går det att skruva upp smaken på helt vanlig vardagsmat. Utan stora skogen på knutarna får man ofta klara sig på köttfärs och champinjoner från närmaste affär. Och det duger bra det också.

Foto:

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-08-19 12:46

Köttfärs är ett underskattat livsmedel, men ska den smaka måste man våga vända på en och annan kryddburk. Timjan, vitlök, koncentrerad kalvfond och en skvätt rödvin om det finns gör underverk. Färsen kan formas till biffar, köttbullar eller som här till färsjärpar som är ett slags stora köttbullar utdragna på längden. Färsjärpar formas lättast med fuktad hand samt en större, avlång sked. Vänd en klick köttfärs i kupad hand med hjälp av skeden och med ens bildas en avlång järpe.
Genom att bryna skivade färska champinjoner och finhackad lök i panna innan man kokar sås på bitarna får man upp svampsmaken flera steg. Här kombinerar vi dessa erfarenheter och får en härlig vardagsmiddag till överkomligt pris.

Färsjärpar med champinjonsås
För 4 personer
600 g köttfärs
2 ägg
1 msk stött timjan
1 vitlöksklyfta
1 msk konc. kalvfond
1/2 dl rödvin
salt och peppar
smör till stekning
Till såsen:
200 g champinjoner
1 liten gul lök
2 dl mager grädde
2 dl vatten
1 msk konc. kycklingfond
smör
salt och peppar
maizena till redning

1. Blanda köttfärs med ägg, timjan, pressad vitlök, kalvfond och rödvin. Salta och peppra lätt. Forma avlånga järpar med sked och kupad hand. Stek järparna med smör i medelvarm panna.
2. Skiva svampen och hacka löken. Bryn svamp och lök med smör i stekpanna. Lägg över blandningen i en kastrull och tillsätt grädde, vatten och kycklingfond. Koka upp och red av med maizena. Sjud såsen 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera järparna med varma grönsaker och garnera gärna med persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!