Bland halvruttna träd i gränslandet mellan barr- och lövskog brukar de hålla till, våra lika gula som älskade kantareller. De är lätta att skilja från andra svampar både på utseende och lukt. Kantareller har en härligt frisk skogssmak som snabbt växer om svampen får svettas i stekpannan med hackad lök och en klick smör.
Tänk på att kantareller växer flockvis. Hittar man en kan man utgå från att det finns fler i närheten. Ut, sök och njut av det faktum att man kan plocka så goda svampar alldeles gratis.
Väl hemma gäller det att ta tillvara på svamparna på bästa sätt. Mjuk borste eller pensel är vad som gäller. Endast i nödfall ska kantarellerna sköljas eftersom svampens smakämnen är vattenlösliga, det vill säga sköljd svamp smakar mindre.
Våra älskade kantareller
Efter en inte alltför torr och solig sommar väntar belöningen i form av svampfyllda skogar. Passa på att njuta av pinfärska kantareller, vår i särklass mest älskade svamp.
Gräddig kantarellsås. Kantareller gör sig särskilt bra i en gräddig sås. Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
För 4 personer
1/2 liter färska kantareller
1/2 gul lök
1 1/2 msk vetemjöl
3 msk smör, hälften till redningen och resten till stekning av svampen
2 dl vatten
2 dl grädde
1 msk svamp- eller grönsaksfond
salt och peppar
1. Rensa svampen och hacka den grovt.
2. Fräs samman smör och vetemjöl i kastrull. Späd med vatten och grädde. Tillsätt fond, antingen det är svamp- eller grönsaksfond. Koka upp och sjud såsgrunden sakta minst fem minuter.
3. Skala och finhacka en halv gul lök. Fräs lök och svamp i medelvarm stekpanna med en dryg matsked smör. Svampen ska bara svettas lätt, inte stekas i traditionell bemärkelse.
4. Sila såsgrunden om det behövs. Blanda därefter sås och svamp och låt allt dra några minuter för att vinna extra smak. Smaka av med salt och peppar mot slutet.