Vänder blicken mot torskarna
En välputsad, välbärgad fasad kan också rymma en sexköpare. Journalisten Katarina Wennstam har fått ett enormt genomslag med sina böcker om våldtäkter. Nu kommer hennes första roman - och blicken är vänd mot de män som köper sex.
Katarina Wennstam har skrivit sin första skönlitterära bok. Temat är precis som tidigare våld mot kvinnor. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Foto:
Säkert kommer hon få skit från vissa advokater, tror Katarina Wennstam. Men hon är inte orolig. Hon som står utanför juristvärlden har en annan möjlighet att peka på fördomar och attityder som lyser igenom rättsväsendet.
Just det har hon med stor framgång gjort i två reportageböcker, de uppmärksammade "Flickan och skulden" och "En riktig våldtäktsman". En noggrann genomgång av våldtäktsdomar avslöjade en unken syn på kvinnors sexualitet i de svenska domstolarna och lade grunden för en tung samhällsdebatt.
Nya boken heter "Smuts" och är Katarina Wennstams romandebut. Temat är fortfarande sexualbrott, men nu är målet att underhålla. Hon vill skriva spänningslitteratur med ett mervärde och hoppas att berättelsen om högt uppsatta jurister som köper sex ska kittla - men helst också lämna en besk eftersmak.
- Kan läsarna få några ahaupplevelser när det gäller hur rättsväsendet ser på sexlagen och hur en sexköpare ser ut, då är jag nöjd.
- I underhållningslitteraturen finns en bredare publik. Ofta förväntas läsarna inte vilja ha något annat än snabba storys, det finns ett TV3-tänk som är bland det värsta jag vet. Men det är förmätet att tro att folk inte kan sätta sig in i komplicerade samhällsfrågor samtidigt som man läser en spännande deckare.
Tv-advokat
I centrum står familjen Wahl: den framgångsrika advokaten Jonas, hans likaledes framgångsrika hustru Rebecka, tv-producent, och deras två barn. Rebecka lägger den mesta energin på det perfekta hemmet, Jonas är på väg att slå igenom som kändisadvokat när han kommenterar en uppmärksammad rättegång i tv. Men den välputsade fasaden är just en fasad. Samma bordellhärva som Jonas Wahl kommenterar är han i högsta grad en del av.
Till skillnad från Katrina Wennstams tidigare böcker ligger ljuset den här gången inte på de utnyttjade kvinnorna, utan på männen som köper sex. Själva förutsättningen för sexhandeln.
- Vi pratar om trafficking som ett problem på andra sidan Östersjön. Det är enklare att se ondskefulla hallickar i Baltikum än den enorma efterfrågan på hemmaplan. Vissa undersökningar visar att var åttonde svensk man någon gång har köpt sex.
Liksom dramatikern Lisa Langseth i sin pjäs om trafficking vill Katarina Wennstam inte göra Jonas Wahl till en best. Han är en duktig advokat med patos - och sexmissbrukare. Han köper sex för att dämpa ångesten, samtidigt som det dåliga samvetet äter upp honom inifrån.
- Sexköpare är inte onda. Min research visar att sexmissbruk är väldigt utbrett och ofta går hand i hand med sexköp. Inga män kan i dag inbilla sig att sexköp sker på lika villkor.
Övergrepp i lumpen
En rå, sexuell kultur i slutna manliga sällskap fungerar som en inkörsport in i sexhandeln för advokaten Jonas Wahl. En obehaglig scen handlar om hur han i lumpen fotograferar ett övergrepp på en kvinnlig strippa, en hel grupp män som alla deltar på olika sätt. Senare, under FN-tjänsteman i Sarajevo, går han för första gången till en prostituerad. Precis som de andra, manliga, FN-medarbetarna.
- Båda händelserna är inspirerade av verkligheten, det handlar absolut inte om fantasifoster i mitt huvud.
- I helt manliga miljöer - som juridiken, det militära och FN-tjänstgöring - tror jag tyvärr att beteenden kan hetsas fram. Jonas vill egentligen inte gå på horhus, men det blir normaliserat när alla gör det. Många brott mot kvinnor är framhetsade av en föreställning om hur män ska vara. Därmed inte sagt att man ska ta ifrån dem deras personliga ansvar.
Verklig grund
Det är ingen idé att leta i verkligheten efter tv-advokaten som köper sex, men så gott som alla händelser i boken har en verklig grund. I domstolsprotokoll, polisutredningar med mera finns de; domaren som köper sex, sprängda bordeller och utnyttjade kvinnor från öst.
- Brott mot kvinnor och barn ses ofta som något som hör till den privata sfären. Om män vill gå till prostituerade eller om kvinnor blir våldtagna i hemmet ska samhället inte lägga sig i. Brott mot kvinnor kvalar aldrig in i samma liga som väpnat rån eller mord män emellan. Det finns alltid otroligt många ursäkter och förmildrande omständigheter.