Förr var det där med våfflor mer ett projekt än rationell matlagning. Våffeljärnet måste smöras mellan laggarna och arbetet präglades av os och stress för att våfflorna skulle mjukna innan de hamnade på tallriken.
Bättre järn
Moderna våffeljärn är betydligt lättare att hantera. Med ytbehandling som gör att man kan skippa extra fett och med signaler som visar när laggen är klara kan alla lyckas med våffelgräddningen. Men att våffeljärnen inte används mer än de gör är en gåta. Våfflor kan man äta året runt och skulle man till äventyrs tröttna på våfflor kan järnet användas som klämgrill för varma mackor.
Traditionella våfflor som bjuds med sylt och vispad grädde ska vara frasiga. Det förutsätter att man gräddar dem i sista stund. Gott för alla som äter, men trist för den som gräddar eftersom frasvåfflor inte klarar det där med framförhållning. Gör man våfflor med färsk jäst i smeten är problemet ur världen. Receptet på osötade frasvåfflor ger våfflor som håller sig frasiga i flera timmar. Med havregryn i smeten blir de extra lätta och läckra. Receptet innehåller grönsaksbuljong i pulverform, som ger fin smak och lätt sälta. Det passar bra när de serveras med grönsaker, kött eller fisk. Plockar man bort grönsaksbuljongen och ersätter den med en matsked strösocker får man perfekta, och inte alltför feta, frasvåfflor att äta med sylt och grädde.
Annan kryddning
Våfflor kan smaksättas på många sätt. Socker är inte enda kryddan i sammanhanget, prova gärna med hackade örter, kakao eller saffran för att få våfflor som sticker ut. De kan även ersätta bröd som tillbehör till en soppa eller en sallad. Gärna med saffran eller örter - låt fantasin få spela fritt.