Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våfflor i alla lägen

Våfflor behöver inte alltid vara söta, serverade med sylt och grädde. De kan gärna toppas med rökt lax, primörgrönsaker och rostbiff. Eller varför inte göra en kakaokryddad variant med riven choklad, lyxiga nötter och grädde?

En riktig osötad matvåffla med blad, rostbiff, avokado och het salsa sticker ut bland alla sockervåfflor.

En riktig osötad matvåffla med blad, rostbiff, avokado och het salsa sticker ut bland alla sockervåfflor.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-03-17 03:00

Förr var det där med våfflor mer ett projekt än rationell matlagning. Våffeljärnet måste smöras mellan laggarna och arbetet präglades av os och stress för att våfflorna skulle mjukna innan de hamnade på tallriken.

Bättre järn
Moderna våffeljärn är betydligt lättare att hantera. Med ytbehandling som gör att man kan skippa extra fett och med signaler som visar när laggen är klara kan alla lyckas med våffelgräddningen. Men att våffeljärnen inte används mer än de gör är en gåta. Våfflor kan man äta året runt och skulle man till äventyrs tröttna på våfflor kan järnet användas som klämgrill för varma mackor.

Traditionella våfflor som bjuds med sylt och vispad grädde ska vara frasiga. Det förutsätter att man gräddar dem i sista stund. Gott för alla som äter, men trist för den som gräddar eftersom frasvåfflor inte klarar det där med framförhållning. Gör man våfflor med färsk jäst i smeten är problemet ur världen. Receptet på osötade frasvåfflor ger våfflor som håller sig frasiga i flera timmar. Med havregryn i smeten blir de extra lätta och läckra. Receptet innehåller grönsaksbuljong i pulverform, som ger fin smak och lätt sälta. Det passar bra när de serveras med grönsaker, kött eller fisk. Plockar man bort grönsaksbuljongen och ersätter den med en matsked strösocker får man perfekta, och inte alltför feta, frasvåfflor att äta med sylt och grädde.

Annan kryddning
Våfflor kan smaksättas på många sätt. Socker är inte enda kryddan i sammanhanget, prova gärna med hackade örter, kakao eller saffran för att få våfflor som sticker ut. De kan även ersätta bröd som tillbehör till en soppa eller en sallad. Gärna med saffran eller örter - låt fantasin få spela fritt.

För 4 personer

Till våfflorna:

2 dl vetemjöl

1 krm salt

1/2 tsk bakpulver

2 1/2 dl standardmjölk

1 ägg

1 krm vegetarisk grönsaksbuljong i pulverform

2 msk finhackad dill

50 g smör

Att äta till:

150 g kallrökt lax i tunna skivor

4-8 primörmorötter

4 små selleriskott

4 gröna sparrisar

blandade blad

1 citron

1 dl crème fraiche

1 msk majonnäs

1 msk finhackad dill

salt och peppar

1. Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och hälften av mjölken. Tillsätt resterande mjölk, ägget, grönsaksbuljong, hackad dill och smöret. Rör samman.

2. Små primörmorötter sköljs och skalas vid behov. Morötter och sparris sjuds någon minut i saltat vatten. Blanda crème fraiche med majonnäs och hackad dill. Salta och peppra lätt.

3. Grädda våfflorna och låt de svalna i ett lager på galler.

4. Beräkna en fin våffla per person. Toppa dem med blandade blad, skivad kallrökt lax, lättkokt sparris och primörmorot, selleriskott, örtsås, dill och citronklyfta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!