Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våffelfrossa

Våfflor kan man äta året om, men av någon anledning äts de flesta just på Marie bebådelsedag, även kallad våffeldagen. Hur det blivit så finns det många teorier om, men kan man sin historia vet man att våfflor var något man åt lite då och då för sisådär 150 år sedan

Färsk vanilj hissar våfflorna till nya höjder och med vispad grädde mättad med grovt hackad choklad och rostade macadamianötter är det svårt att sluta äta.

Färsk vanilj hissar våfflorna till nya höjder och med vispad grädde mättad med grovt hackad choklad och rostade macadamianötter är det svårt att sluta äta.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2009-03-19 03:00
Tekniken att grädda något i järn kom före det allmänna införandet av vedspisar i köket. Det gick snabbt och resultatet blev gott och uppskattat, vare sig det var vardagsvåfflor på i stort sett bara mjöl och vatten eller festligare våfflor med både grädde, ägg, smör och socker i smeten.Dagens frasvåfflor med sylt och grädde kom först vid förra sekelskiftet och under 1900-talets första år var det brukligt att avsluta söndagspromenaden på ett så kallat våffelbruk eller våffelkafé som så påpassligt etablerat sig efter de vanligaste promenadstråken. På senare tid har våfflora utsatts för en exploatering. De smaksätts på alla tänkbara sätt och tillbehören blir bara fler och fler. Ändå, vispad grädde och sylt med tillhörande färska bär håller jag ändå för bästa våfflan.Genom att smaksätta smeten med kanel eller vanilj kan man trolla fram nya smakeffekter, exempelvis tillsammans med lättsyltad frukt eller grädde blandad med hackad choklad och läckra nötter. Väl värt att prova någon gång, kanske som avslutning på en middag eller som tillbehör till en god kopp kaffe. Orkar man inte vispa och blanda egen våffelsmet finns alltid färdiga mixer att plocka från hyllan. Eller också köper man färdig smördeg och gräddar av den i våffeljärn. Det blir inte riktigt samma smak, men som grund för en lätt förrätt på våffeltema funkar det bra. Rom av något slag, allt från den omöjliga stenbitsromen till lyxig löjrom passar. Det omöjliga med stenbitsrom är att stenbit är namnet på hanen av fiskarten sjurygg. Honan heter kvabbso, men vem skulle vilja köpa kvabbsorom? Här struntade man i naturläran och chansade på att ingen skulle reagera.
Ca 8 laggar2 msk smör3 dl vetemjöl2 dl iskallt vatten3 dl vispad gräddeAtt äta till:vispad gräddesyltfärska bär (helst samma som i sylten)1. Smält smör och låt det svalna helt. Blanda mjöl och vatten till jämn smet. Blir det klumpar måste smeten silas.2. Vispa grädden hårt.3. Blanda ned det smälta fettet i mjölsmeten och vänd till sist ned den vispade grädden försiktigt. Grädden ska ha kvar sin luftighet varför den måste vändas ned i mjölsmeten, inte vispas på vanligt sätt.4. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna. Första laggarna brukar bli bäst om järnet penslas med smält smör innan smeten hälls i. Färdiga frasvåfflor får inte läggas på varandra för då mjukar de och själva "fraset" går förlorat. Sylt i kombination med färska bär, en gnutta socker och vispad grädde är bästa tillbehören när våfflorna väl kommer på bordet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om