Uppbullat i höstmörkret
Söta, smakrika och generösa. Så ska riktigt goda bullar vara. Snåla inte på smör, socker, kanel och kardemumma. Och ryck ut plåten ur ugnen i tid.
Foto: Dan Strandqvist
Bullar gräddas bäst i het ugn. Det ger bullarna färg, sockret smälter något och smaken från fyllningen tränger in i degen. Men med het ugn ökar också risken att bullarna blir brända. Här trixar en och annan med att sänka värmen för att slippa mörka bullar. Priset man får betala är längre gräddningstid med torra bullar som följd. Het ugn ger luftiga bullar med färg och lite yta samtidigt som degen inne i bullen är mjuk och tilltalande. Längder och butterkakor gräddas dock inte i lika het ugn. Här hjälper volymen bakverket att stå emot uttorkning vid gräddningen.Baka aldrig bullar på annat än smör. Du får ägna en dryg timme åt jobbet och du blir så mycket gladare om resultatet av ditt arbete doftar och smakar smör. För att arbetet ska gå smidigt bör smörpaketet plockas ur kylen i tid. Hårt smör och utkavlade bulldegar kan få vem som helst att tappa baklusten.Snurror
Vanliga kanelsnurror blir finast om man lär sig tekniken att snurra samman bullarna utan pappersform. Principen är enkel i handling men svår att beskriva i ord. Enklare är det att bara rulla degen och skära den i skivor. Den senare tekniken används till butterkakan. Längden kan antingen flätas eller också klippas. Det innebär att man klipper små flikar i degen och viker dem ömsom åt höger och vänster. Låter det konstigt? Bästa sättet är att sätta en deg och prova sig fram. Och till sist. Den 4 oktober är det kanelbullens dag om du vill överraska på jobbet eller så...
150 g smör5 dl standardmjölk1 pkt röd jäst (50 g)1/2 tsk salt1 1/2 dl strösockerca 1,3 l vetemjöl1. Smält smöret, värm mjölken och blanda till fingervarm degvätska. Smula och lös jästen i en bunke med lite av degvätskan. Därefter tillsätts all vätska, salt, socker och en dryg liter vetemjöl.2. Arbeta degen smidig, helst i maskin. När degen släpper degbunkens kanter vid bearbetning är den färdig att jäsas. Ibland kräver det att man tillsätter någon deciliter extra mjöl, men generellt gäller att snåla med mjöl för luftigare bröd. Täck och jäs 30 minuter.3. Tippa ut degen på arbetsbänken och arbeta in resterande mjöl. Nu är degen färdig för bullbak antingen det blir 30 stora kanelsnurror, två butterkakor eller 2-3 längder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!