Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Twista till midsommarmaten

Matjessill med gräddfil och gräslök känns inte som någon överraskning på midsommarbordet. Knappast jordgubbar heller.Att ändra menyn känns närmast som landsförräderi. Däremot går det att busa till klassikerna om man känner för lite variation.

Vad vore midsommar utan jordgubbar? Här bjuds de på en tarte med hemlagad vaniljkräm. Foto: Dan Strandqvist

Vad vore midsommar utan jordgubbar? Här bjuds de på en tarte med hemlagad vaniljkräm. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-06-16 03:00

Midsommarmaten må vara enkel. Men helgen har ändå sina oskrivna regler i form av sill, gräddfil, färskpotatis och jordgubbar, och kanske också en liten snaps, under klar himmel. Det är frihet att få njuta allt med fötterna nerkörda i frodigt gräs, höra svalor skria samtidigt som man får kämpa mot en och annan mygga. Mer midsommar än så kan det knappast bli.

Variera
Vill man variera i menyn måste det ske med de klassiska smakerna som grund. En matjessilltårta, garnerad med gräslök, är ett exempel. Och att avsluta med en tunn tarte, fylld med hemkokt vaniljkräm och jordgubbar, känns inte fel det heller. Kycklingpaj med grönsaker och lagrad ost gör sig bra mellan tårtorna och sedan kan man ju alltid bygga på med allt från egna köttbullar, kall, inkokt strömming, lax och nykokt färskpotatis.

Perfekt
Matjessilltårtan är snudd på perfekt till helgen. Den inte bara kan utan vinner på att göras en dag i förväg. Så länge den får stanna i sin springform, eller pajform med löstagbar kant, klarar den att hänga med ut till landet förutsatt att den får ta plats i en kylväska. Knepet att klä formen med plastfilm gör det enkelt att lyfta över tårtan till uppläggningsfat och sedan är det bara att njuta.

Kall vaniljkräm
Kycklingpajen fylls med bitar av kyckling och grönsaker som först får några minuter i stekgrytan. Genom att förvärma fyllningen kortas tiden i ugnen med 10-15 minuter.

Avslutningen med en tarte fylld med hemlagad vaniljkräm och jordgubbar är både vacker att se på och god att äta. Enda kruxet är att hemlagad vaniljkräm inte gillar sommarvärme. Se till att hålla krämen kall och fyll tårtan strax innan den ska serveras.

För 6-8 personer

Tårtan görs i en pajform med löstagbar kant, 24-26 cm

250 g kavring

100 g smör

4 gelatinblad

250 g matjessillfilé

3 dl gräddfil

3 dl crème fraiche

1 liten rödlök

vitpeppar

Till garnering

hackad gräslök

1. Smält smöret. Kör kavringen några sekunder i matberedaren med kniven monterad. Slå i smöret och kör samman till en grynig deg. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

2. Klä en springform med löstagbar kant med plastfilm. Tippa i kavringsmulorna och platta ut till en botten. Ställ kallt.

3. Sila av och spara lite spad från sillen. Hacka rödlök och avrunnen sill ganska fint, gärna i matberedare. Tippa upp blandningen i en skål och tillsätt gräddfil och crème fraiche. Peppra.

4. Skeda upp en dryg matsked sillspad i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och smält dem på mycket svag värme. Blanda ner gelatinet i smeten och bred ut den på kavringbotten. Täck med plast och ställ kallt i 4 timmar eller mer. Vid servering lossas kanten och silltårtan lyfts över till ett serveringsfat. Dekorera med hackad gräslök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!