Midsommarmaten må vara enkel. Men helgen har ändå sina oskrivna regler i form av sill, gräddfil, färskpotatis och jordgubbar, och kanske också en liten snaps, under klar himmel. Det är frihet att få njuta allt med fötterna nerkörda i frodigt gräs, höra svalor skria samtidigt som man får kämpa mot en och annan mygga. Mer midsommar än så kan det knappast bli.
Variera
Vill man variera i menyn måste det ske med de klassiska smakerna som grund. En matjessilltårta, garnerad med gräslök, är ett exempel. Och att avsluta med en tunn tarte, fylld med hemkokt vaniljkräm och jordgubbar, känns inte fel det heller. Kycklingpaj med grönsaker och lagrad ost gör sig bra mellan tårtorna och sedan kan man ju alltid bygga på med allt från egna köttbullar, kall, inkokt strömming, lax och nykokt färskpotatis.
Perfekt
Matjessilltårtan är snudd på perfekt till helgen. Den inte bara kan utan vinner på att göras en dag i förväg. Så länge den får stanna i sin springform, eller pajform med löstagbar kant, klarar den att hänga med ut till landet förutsatt att den får ta plats i en kylväska. Knepet att klä formen med plastfilm gör det enkelt att lyfta över tårtan till uppläggningsfat och sedan är det bara att njuta.
Kall vaniljkräm
Kycklingpajen fylls med bitar av kyckling och grönsaker som först får några minuter i stekgrytan. Genom att förvärma fyllningen kortas tiden i ugnen med 10-15 minuter.
Avslutningen med en tarte fylld med hemlagad vaniljkräm och jordgubbar är både vacker att se på och god att äta. Enda kruxet är att hemlagad vaniljkräm inte gillar sommarvärme. Se till att hålla krämen kall och fyll tårtan strax innan den ska serveras.