Två poeter in i Akademien

En folkkär poet och en djupt bildad klassicist. Två prisade men sinsemellan helt olika lyriker blir nya ledamöter i Svenska Akademien. Kristina Lugn och Jesper Svenbro intar båda sina nya stolar i slutet av december.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2006-10-07 06:00
- Jag blev väldigt förvånad och jätteglad, och jag ska försöka göra ett bra arbete. Mina stora intressen är ju litteratur, teater och kultur, och Akademien är en enastående möjlighet att få arbeta inom de här områdena, att få påverka, säger Kristina Lugn som på fredagen var smått utpumpad av den stora medieanstormningen.
Sent kvällen före hade hon fått veta att blivit invald.
Vad hon vill göra med sitt nya livstidsuppdrag har hon inte hunnit fundera över.
Däremot är hon helt klar över Akademiens betydelse.
- I den tid vi lever i nu har den har en jätteviktig uppgift. Genom sin klassikerutgiving och sina priser kan Akademien ha en viktig folkbildande funktion. Det är så jag tänker.
Kristina Lugn blir den sjunde kvinnan någonsin i 220 år gamla Svenska Akademien och kanske också den ledamot i dag som har starkast folklig förankring. Med sin knivskarpa, ofta självironiska formuleringskonst är hon en av våra mest lästa samtidspoeter. Det vardagliga ges ny lyster i hennes lyrik och dramatik. I den läsaromröstning som pågått på Svenska Dagbladets hemsida om nya ledamöter i Akademien ligger hon också i topp.
De senaste åren har hon varit vansinnigt produktiv som dramatiker och därtill chef på egna Teater Brunnsgatan Fyra.
Kommer du att jobba kvar på teatern?
- Det vet jag inte, men jag kommer att se till att teatern finns kvar och jag kommer inte att sluta nu.
Vad har du för förhållande till din föregångare på stol numer 14, Lars Gyllensten?
- Jag har ett väldigt starkt förhållande till honom, dels kände jag honom personligen, dels har jag läst hans böcker, han är en väldigt stor och koncentrerad författare.

Kulturlyriker
Jesper Svenbro är litteraturforskare och poet med fötterna djupt ner i den klassiska bildningen, en kulturlyriker som kan se Sapho i en svensk samekvinna. Just Sapho står också i centrum för hans senaste diktsamling, "Himlen och andra upptäckter".
Hans doktorsavhandling handlade om den grekiska poetiken och sedan många år arbetar han i en fransk forskargrupp i Paris som studerar det antika Greklands litterära kultur. Med honom får Akademien en ledamot med stort engagemang för det klassiska arvet.
Han säger att han är "glad, hedrad och omtumlad" över utnämningen.
- Jag fick veta det i går (torsdag). Horace Engdahl försökte nå mig per telefon, men jag deltog i ett symposium som jag egentligen skulle ha fortsatt med i dag, men jag skolkar.

Flyttar hem
Han är sedan länge bosatt i Paris men planerar att successivt avveckla verksamheten där och flytta tillbaka till Sverige.
- Jag går i pension vid 65 och är född 1944, så du kan själv räkna ut när det blir. Vi tänker oss att jag bor kvar i en övergångsperiod, men min ambition är att delta i varje möte med Akademien. Jag får flygpendla. Jag ser absolut inte Akademien som bara någon sorts hederstitel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om