Redan på väg hem från affären inser man att här kommer det bli mat med smak och doft. Spännande dofter från färsk mynta, vitlök och lime stiger från matkassarna. Begreppet extra allt har definitivt fått ett ansikte eller åtminstone en smakförebild. Libanesisk mat smakar och doftar, gärna åt alla tänkbara håll och utan någon skönjbar inriktning.
Mycket av allt
När det är fest på libanesiskt vis är det massor av maträtter som gäller. En inledande meza, det vill säga en mängd smårätter som kan innehålla allt från kylskåpskalla till riktigt heta rätter, känner vi igen från andra kök i regionen. Dock med ett undantag, en libanesisk meza är ofta mer omfattande och kan vid festliga tillfällen omfatta ett dussin olika små rätter. Här är det libanesiska köket som störst och som matgäst kring bordet får man räkna med att bara inledningen på middagen kan ta ett par timmar.
Inspiration
När det kommer till varmrätterna har vi begränsat oss till en traditionell libanesisk rätt, en köttfärskafta som är välkryddad köttfärs som lagas i ugn med potatisskivor och tomater. Libanons geografiska läge med sol, hav och idealiskt odlingsklimat gör att man har gott om utsökta råvaror. Landets kokkonst har hämtat inspiration under tusental år från alla tänkbara länder. Här möts de nordafrikanska köken med de europeiska och orientaliska. Massor av grönsaker är en viktig grund i matlagningen samtidigt som frukter av olika slag är den vanligaste desserten tillsammans med riktig söta bakverk och starkt och sött kaffe som gör att man hämtar andan efter timmar av njutbart ätande.