Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tusen och en rätt

Libanesisk festmat mäts inte i två eller tre rätter. Här kan det snarare handla om 20 eller 30 rätter med tonvikt på en mängd förrätter, något färre varmrätter och en avslutning med frukt, någon sötsak och starkt kaffe.

Tabbouleh med vitlöksstekts räkor är hämtad ur den enorma libanesiska meza-menyn.

Tabbouleh med vitlöksstekts räkor är hämtad ur den enorma libanesiska meza-menyn.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2011-09-15 03:00

Redan på väg hem från affären inser man att här kommer det bli mat med smak och doft. Spännande dofter från färsk mynta, vitlök och lime stiger från matkassarna. Begreppet extra allt har definitivt fått ett ansikte eller åtminstone en smakförebild. Libanesisk mat smakar och doftar, gärna åt alla tänkbara håll och utan någon skönjbar inriktning.

Mycket av allt
När det är fest på libanesiskt vis är det massor av maträtter som gäller. En inledande meza, det vill säga en mängd smårätter som kan innehålla allt från kylskåpskalla till riktigt heta rätter, känner vi igen från andra kök i regionen. Dock med ett undantag, en libanesisk meza är ofta mer omfattande och kan vid festliga tillfällen omfatta ett dussin olika små rätter. Här är det libanesiska köket som störst och som matgäst kring bordet får man räkna med att bara inledningen på middagen kan ta ett par timmar.

Inspiration
När det kommer till varmrätterna har vi begränsat oss till en traditionell libanesisk rätt, en köttfärskafta som är välkryddad köttfärs som lagas i ugn med potatisskivor och tomater. Libanons geografiska läge med sol, hav och idealiskt odlingsklimat gör att man har gott om utsökta råvaror. Landets kokkonst har hämtat inspiration under tusental år från alla tänkbara länder. Här möts de nordafrikanska köken med de europeiska och orientaliska. Massor av grönsaker är en viktig grund i matlagningen samtidigt som frukter av olika slag är den vanligaste desserten tillsammans med riktig söta bakverk och starkt och sött kaffe som gör att man hämtar andan efter timmar av njutbart ätande.

För 4 personer

2 dl bulgur

4 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 limefrukt

1 grön paprika

1 gul paprika

1 msk hackad färsk mynta

1 msk olivolja

Att äta till

300 g stora skalade räkor

2 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

flingsalt

mer limefrukt och mynta

1. Koka upp vatten smaksatt med en grönsaksbuljongtärning. Lägg i bulgur och på med lock. Sänk värmen så att bulgurgrynen bara sjuder sakta. Efter 10 minuter tillsätts olivolja, riven eller pressad vitlök samt rivet skal från en limefrukt samt saften från samma frukt. Rör om och låt bulgurgrynen dra ytterligare 10 minuter.

2. Skär grön och gul paprika i små tärningar. Hacka myntan fint. Blanda ner hacket med ytterligare en matsked olivolja.

3. Stek skalade räkor hastigt i het panna med rapsolja och riven eller pressad vitlök.

4. Lägg upp tabbouleh och toppa med vitlöksstekta räkor. Garnera med klyftor av limefrukt, färsk mynta och flingsalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om