Trolla bort vårtröttheten
Våren står för dörren, samtidigt som vintern vägrar släppa sitt grepp. Det är nu vi ska unna oss själva en energikick för att trolla bort vårtröttheten och sätta krokben för eventuella förkylningar.
Energismoothie. Med mixer går det snabbt att blanda en smoothie fullproppad med energi. Foto: Dan Strandqvist
Foto:
Ingefära och lime är en underbar kombination som fungerar som rena raketbränslet. Vitlök hör också till avdelningen energikickar, men eftersom alla har det gemensamt att de är mest verksamma råa kanske vitlöken får stå tillbaka så länge man ska ut bland folk. Riven, färsk ingefära och lime kan man däremot äta utan att omgivningen lägger benen på ryggen. Och kom ihåg, minimal tillagning ger bästa effekten.Socker ska man normalt vara försiktig med, men ersätter man det vanliga raffinerade sockret med druvsocker som snabbt tas upp av kroppen fungerar det som en snabb energikick. Men se upp, översöta inte för stora svängningar i blodsockret straffar sig och efter en stund kan man känna sig ännu tröttare.Frukfdryck
Har man tillgång till en mixer av något slag är det hur enkelt som helst att blanda en smoothie, det vill säga en mjölkbaserad fruktdryck. Här kan man skapa hur många smaker som helst med olika frukter, fruktjuicer och kryddor. En egen favorit består av banan och apelsin som blandas med mjölk, neutral yoghurt och färsk mynta. Hur gott som helst och vips orkar man lite till i stället för att pysa ut i den bedrägliga soffhörnan.
För 4 personer4 dl råris6 dl vatten1 tärning grönsaksbuljong1 rödlök1 limefrukt2 msk färskriven ingefära1/2 chiliflingsaltrapsolja1 burk kräftstjärtar i lag (360 g)Att äta till:2 limefrukterlättkokt broccoliblandad sallad1. Koka råriset i vatten smaksatt med en tärning grönsaksbuljong. Riset kokas något längre än "vanligt" ris, cirka 25-30 minuter och får sedan stå och dra ytterligare 10 minuter.2. Förbered smaksättningen. Skala och hacka rödlöken. Tvätta och riv det yttersta gröna skalet från limefrukten. Därefter delas frukten och saften pressas ut. Skala och riv ingefäran. Ta bort frön och fäste från chilin som sedan hackas mycket fint.3. Hetta upp en stor stekpanna eller stekgryta och slå i olja. Börja med rödlök och ris. Vänd rund hela tiden så riset inte bränner. Efter någon minut tillsätts limeskal, ingefära och chili. Vänd runt igen någon minut och avsluta med limesaft och flingsalt. Dra pannan från värmen och vänd ner avrunna kräftstjärtar.Serveras med lättkokta broccolibuketter, blandad sallad och extra lime skuren i klyftor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!