Tomatens bästa tid är nu
Just nu är tomaterna som allra bäst. Så passa på att frossa i tomaten som började som skum prydnadsväxt för att nu vara en av våra viktigaste grönsaker.
Stor variation. I dag finns tomater i alla tänkbara storlekar. Därtill i olika nyanser av rött eller andra färger.Foto: Dan Strandqvist
Foto: Dan Strandqvist
Tomaternas intåg i den nordliga delen av Europa lät vänta på sig ytterligare ett sekel. Till Sverige kom de första tomaterna på 1920-talet, men försäljningen hämmades av såväl smaklöshet som höga priser eftersom den måste importeras eller växthusodlas stora delar av året.Först efter kriget, när matvanorna i Europa blandats upp och inte minst tagit intryck av de amerikanska, tog det fart på allvar. I dag räknas tomaten som en av våra viktigaste grönsaker och försäljningen pågår året runt.Trista Kanarietomater
För 50 år sedan var tomater liksom sallad och gurka utpräglade sommargrönsaker med en tydlig säsong. Vintertid fick man klara sig med rotsaker och kål. Tidigt om våren kom tomaterna tillbaka, inledningsvis flygtransporterade "Kanarietomater" förpackade fyra och fyra i små tråg. Stenhårda, dyra och trista, men i alla fall tomater.Rått inte med rött
Kombinationen tomater och socker känner vi igen från exempelvis ketchup. En tomatsås eller tomatsoppa vinner i regel på att sötas lätt eftersom sockret lockar fram tomatsmaken mer än någon annan krydda.Visste ni förresten att råa tomater inte alls fungerar tillsammans med rödvin? Kombinationen smakar plåt och kan förstöra en hel måltid. Om tomaterna tillagas, antingen det innebär stekning, kokning eller ugnsbakning, är plåtproblemet ur världen.