Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tomatens bästa tid är nu

Just nu är tomaterna som allra bäst. Så passa på att frossa i tomaten som började som skum prydnadsväxt för att nu vara en av våra viktigaste grönsaker.

Stor variation. I dag finns tomater i alla tänkbara storlekar. Därtill i olika nyanser av rött eller andra färger.Foto: Dan Strandqvist

Stor variation. I dag finns tomater i alla tänkbara storlekar. Därtill i olika nyanser av rött eller andra färger.Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2009-07-30 03:00
De första tomaterna som kom till Europa hade sjöfararen Columbus snott av aztekerna i Centralamerika.Till en början var européerna mycket misstänksamma mot den röda grönsaken, som man i första hand såg som en prydnadsväxt. Men när den gastronomiska litteraturens fader, fransmannen Grimod de la Reynière (1758-1838) började hylla tomaten i sina skrifter tog det fart, åtminstone i de sydeuropeiska trädgårdslanden.Tog fart efter kriget
Tomaternas intåg i den nordliga delen av Europa lät vänta på sig ytterligare ett sekel. Till Sverige kom de första tomaterna på 1920-talet, men försäljningen hämmades av såväl smaklöshet som höga priser eftersom den måste importeras eller växthusodlas stora delar av året.Först efter kriget, när matvanorna i Europa blandats upp och inte minst tagit intryck av de amerikanska, tog det fart på allvar. I dag räknas tomaten som en av våra viktigaste grönsaker och försäljningen pågår året runt.Trista Kanarietomater
För 50 år sedan var tomater liksom sallad och gurka utpräglade sommargrönsaker med en tydlig säsong. Vintertid fick man klara sig med rotsaker och kål. Tidigt om våren kom tomaterna tillbaka, inledningsvis flygtransporterade "Kanarietomater" förpackade fyra och fyra i små tråg. Stenhårda, dyra och trista, men i alla fall tomater.Rått inte med rött
Kombinationen tomater och socker känner vi igen från exempelvis ketchup. En tomatsås eller tomatsoppa vinner i regel på att sötas lätt eftersom sockret lockar fram tomatsmaken mer än någon annan krydda.Visste ni förresten att råa tomater inte alls fungerar tillsammans med rödvin? Kombinationen smakar plåt och kan förstöra en hel måltid. Om tomaterna tillagas, antingen det innebär stekning, kokning eller ugnsbakning, är plåtproblemet ur världen.
För 4 personer1 kg mogna tomater1 gul lök2 stjälkar blekselleri2 msk olivolja3-4 kvistar färsk körvel (alt. 1 tsk torkad)1 vitlöksklyfta12 dl vatten2 msk koncentrerad kyckling- eller grönsaksfondmaizena1 nypa sockersalt och vitpeppar1. Skala och hacka den gula löken. Flå tomaterna, ta bort skal och kärnhus och hacka tomatköttet grovt. Hacka selleristjälkarna.2. Fräs samman allt med olivolja i en rymlig kastrull. Pressa i en vitlöksklyfta och späd med vatten. Tillsätt koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond och repa ned bladen från 3-4 kvistar körvel.3. Låt soppan koka upp och sjuda sakta i tio minuter. Häll upp i mixer eller matberedare och kör soppan helt slät. Slå tillbaka soppan i kastrullen och koka upp. Red lätt med lite maizena som blandats med dubbla mängden vatten. Soppan ska vara lätt trögflytande, inte mer. Sjud soppan fem minuter efter avredningen. Smaka av med socker, salt och peppar strax före serveringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!